Възстановилите се пациенти с положителни проби за коронавирус не са заразни

Възстановилите се пациенти с положителни проби за коронавирус не са заразни Снимка: Unsplash

Напълно възстановилите се от COVID-19 пациенти, които отново получават положителни резултати на тестовете за болестта, вече не са заразни или рискови за своите близки, съобщи здравната агенция на Южна Корея в понеделник.

В понеделник националният център за контрол на заболяванията в Южна Корея обяви, че е проучил 400 възстановени пациенти с COVID-19, 285 от които повторно са тествани положителни за вируса, след като са се възстановили. След проследяването на близките контакти на тези пациенти не е открит нито един нов случай на зараза сред 790 контактни лица.

С това центърът за контрол на заболяванията прави извода, че няма необходимост излекуваните от COVID-19 да бъдат подлагани на двуседмична карантина след изписването си от болница, тъй като не са заразни, съобщава CNN.

Възстановените пациенти получават положителен резултат, тъй като тестът, известен като тест за диагностициране на полимеразна верижна реакция (PCR), невярно идентифицира мъртвото вирусно вещество като активна инфекция от COVID-19, твърдят здравните служители. Не е ясно дали производителите на тестове работят за отстраняването на този недостатък при тестването.

Откритието на Южна Корея би могло да бъде важно за определянето на имунитета на излекуваните, за което американските центрове за контрол и превенция на заболяванията казват, че „все още е неясно“.

Разбирането на това как работи имунитетът и колко дълго трае е от ключово значение за икономическото възстановяване на засегнатите страни. Ако хората, които се възстановяват от COVID-19 (и впоследствие притежават антитела, които биха предотвратили нова инфекция), развият имунитет за продължителен период от време, това би могло да позволи на тези хора да се движат свободно на обществени места, както преди пандемията.

Много хора обсъждат стадния имунитет, който се проявява, когато голяма част от населението е имунизирано срещу вируса (често се дължи и на масовата ваксинация), като надежда за икономическо възстановяване.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: