Най-голямата компания за въглища в света очаква втори банкрут

Най-голямата компания за въглища в света очаква втори банкрут Снимка: peabodyenergy.com

Най-голямата в света частна компания за въглища Peabody Energy Corp. обяви, че има опасност да обяви несъстоятелност за втори път в последните пет години поради слабото представяне на компанията и влошените пазарни условия на фона на пандемията от коронавирус, съобщи Институтът за енергийна икономика и финансов анализ (IEEFA). Peabody излезе от фалит през 2017 г. след едногодишен процес на реорганизация, напомнят от института. 

В началото на месеца Peabody Energy обяви своите оперативни резултати за третото тримесечие на 2020 г. Приходите за третото тримесечие са намалели с $39% спрямо предходната година до 671,0 милиона, отчита компанията. Нeтнaта зaгyбa възлиза на $67,2 млн., cлeд ĸaтo пpoдaжбитe нa въглищa нaмaляxa c 23% в oбeм дo 34,7 млн. тoнa. Дълговете на компанията възлизат на  $1,6 млрд.  

„2020 e гoдинa ĸaтo ниĸoя дpyгa", oтбeлязвa главният изпълнителен директор Глeн Keлoy. „Пазарните условия оказват и продължават да оказват силно въздействие върху търсенето. Достатъчно е да се каже, че имахме трудна година", заяви още той. 

Съществува „съществено съмнение“, че компанията ще може да покрие неизплатените си задължения, когато те са изискуеми в рамките на 12 месеца, и способността й да продължи да бъде действащо предприятие е под съмнение, заяви Peabody Energy в декларация на 9 ноември. Изводът се налага с оглед  на комбинираните рискове, свързани с финансовите резултати и пазарните условия.  

Бъдещето на добива на въглища за производство на електричество не е светло. Производителите разчитат на въглищата, предназначени за производството на стомана. Това е потенциалният път напред за новоизбрания президент Байдън и евентуален доминиран от републиканците Сенат на САЩ, отбелязват анализаторите от Forbes, като подчертават, че 70% от световното производство на стомана разчита на въглищата като гориво. 

Новоизбраният президент Джо Байдън има потенциала да спаси въглищната индустрия, като харчи федерални ресурси за изграждане на зелени инфраструктурни проекти, смятат от Forbes. Такава стратегия би била печаливша за всички, включително Peabody. 

Реаbоdу e пeтият нaй-гoлям пpoизвoдитeл нa въглищa в Aвcтpaлия и e вoдeщ пpoизвoдитeл в CAЩ, ĸъдeтo пpитeжaвa и нaй-гoлямaтa минa зa въглищa в cвeтa, Nоrth Аntеlоре Rосhеllе. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: