38 години след войната Фолклендските острови най-после са безопасни

38 години след войната Фолклендските острови най-после са безопасни Снимка: pixabay.com

Британската отвърдморска територия бе разчистена от смъртоносни противопехотни мини.

Близо 40 години след края на Фолклендската война Министерството на външните работи на Великобритания обяви във вторник, че остава да бъде премахната само една противопехотна мина на островите, разположени в южната част на Атлантическия океан. 

 

Последната мина ще бъде премахната на 14 ноември по време на церемония на островите.

 

През 1982 г. Аржентина окупира Фолклендските острови, като 74 дни по-късно британските сили си връщат контрола над отвъдморската територия. В резултат хиляди мини са били поставени на островите, които се намират на около 400 км от бреговете на Аржентина. 

 

Разминирането е извършено от екип от Зимбабве, под британски надзор. Премахването на мините позволява на Обединеното кралство да изпълни задълженията си по Конвенцията за забрана за използване на противопехотни мини. 

 

Уенди Мортън, британски министър, натоварен с отговорността по Фолклендските острови, каза в изявление:

„Разминирането на островите е изключително постижение и трябва да отдадем заслуженото на страхотния екип от сапьори, които рискуваха живота си, за да направят Фолклендските острови едно по-безопасно място.

 

Желанието ни да прочистим света от тези толкова опасни противопехотни мини не свършва само с премахването им от нашите територии. Още 36 млн. паунда ще бъдат инвестирани под формата на държавно финансиране за подкрепяне на процеса на разминиране навсякъде по света, като така ще могат да бъдат спасени милиони невинни животи“, допълни Мортън.

 

На 14 ноември, когато ще бъде премахната и последната мина на Фолклендските острови, за тази отвъдморска британска територия ще започне една нова ера. По този повод на безопасните от мини плажове ще бъдат организирани мачове по крикет и футбол

 

Сапьорите, участвали в разминирането, ще бъдат удостоени със сертификати, подписани лично от министър Мортън.

 

Премахването и на последната мина ще доведе до това, че на британска територия повече няма да има противопехотни мини“, заявиха от Министерството на външните работи на Великобритания. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: