МВФ ще ревизира прогнозата си за българската икономика

МВФ ще ревизира прогнозата си за българската икономика

Бързото нарастване на случаите на COVID-19 в България в последно време вероятно ще накара Международният валутен фонд (МВФ) да преразгледа прогноза си за икономическия растеж на страната.

Това обяви на брифинг ръководителят на мисията на фонда у нас Джейу Лий. Той обаче отказа да даде конкретни цифри с мотива, че се очакват данните за икономиката на България за третото тримесечие, които трябва да излязат в петък.

Предвид нарастването на случаите по време на втората вълна, ние прогнозираме българската икономика да се свие малко повече, отколкото сме предполагали в прогнозата от октомври“, каза Лий, но добави, че не се очаква твърде рязко повишение на безработицата, главно благодарение на силната държавна подкрепа към бизнеса. 

Само преди месец от МВФ прогнозираха безработицата в края на тази година да достигне 5,6%. 

Това е първата мисия на фонда от началото на пандемията от COVID-19 в Европа и от присъединяването на България към механизма на обменните курсове ERM II и Банковия съюз. 

 

През април МВФ прогнозира, че през 2020 г. българската икономика ще се свие с 4% (толкова беще прогнозата и през октомври), а през февруари препоръча сериозни реформи в социалната сфера. Сега институцията обърна внимание на страната ни да засили действията си в борбата с корупцията. 

От МВФ отчетоха още, че годините на разумна фискална политика са позволили на България сега да подкрепи здравната система, хората и бизнеса. Джейу Лий обаче подчерта, че страната ни трябва да увеличи допълнително разходите чрез временни и добре насочени мерки, ако броят на заразените продължи да се увеличава.

Той похвали управляващите, че с въведените в момента мерки са успели да намалят негативните  аспекти от пандемията върху икономиката, но обърна внимание, че вероятно коронакризата ще повиши лошите кредити в страната. По думите му обаче, сега е важно да се запази потокът от кредити в икономиката, като при необходимост могат да бъдат намалени капиталовите буфери на банките. 

От фонда отчитат, че България продължава интеграцията си в Европейския съюз, след като страната ни се присъедини към механизма на обменните курсове ERM II и банковия съюз.

„Стабилизирането на публичните финанси изисква усилия на всички фронтове, като в зависимост от развитието на ситуацията политиката трябва да бъде адаптивна.“, каза още Лий. Той добави, че новите фондове на ЕС са много добра възможност за възстановяването на икономиката на страната и са стъпка към дигитиализацията ѝ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: