ЕП: Ипотеките в България с подвеждащи и неясни договори

ЕП:  Ипотеките в България с подвеждащи и неясни договори Снимка: БНР

От Асоциацията на банките обещали да оправят нещата.

Системата за ипотечни кредити в България се характеризира с правна сложност при договарянето, събирането на дълговете и изчерпването на националните средства за правна защита.

До това заключение стигна делегация на Европейския парламент след посещението си у нас през февруари. Информацията беше разпространена от националното радио.

Решението да бъде сформирана такава комисия беше взето след многобройни петиции за неравноправни клаузи в договорите за ипотечни кредити в България, получени в Европейския парламент.

Делегатите определят системата като „непрозрачна и много сложна". Те отчитат липсата на гаранции за пълна защита на потребителите при събирането на дълговете, подвеждащо поведение на частни банки като неинформиране за потенциални рискове и подвеждащи клаузи в договорите, недостатъчен надзор и санкциониране на частните съдебни изпълнители, труден достъп до безплатна правна помощ за потребителите.

По време на днешния дебат в Комисията по петиции евродепутатката от Зелените (Европейски свободен алианс) Татяна Жданока определи като особено незадоволително посещението на делегацията в БНБ.

Според нея евродепутатите не са усетили никаква воля от страна на институцията положението да се коригира.

Акцентираме върху препоръките си към Българската народна банка. Тя би трябвало да е обезпокоена от това, че частните банки нямат ясни правила за отпускането на кредити, които да гарантират защитата на потребителите според европейското право", предупреди Жданока.

Евродепутатът от Партията на европейските консерватори и реформисти Андрей Слабаков определи доклада като обективен и изрази надежда, че той ще повлияе в правилната насока.

Лично говорих с Асоциацията на банките. Оттам ми обещаха да поправят тези странни, неразбираеми за нормалните хора условия, които съществуват в договорите", съобщи пред БНР Слабаков.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: