Nikkei отбелязва 29 годишен връх

Nikkei отбелязва 29 годишен  връх Снимка: deposithfotos

Средният дял на акциите на Nikkei в Япония в понеделник достигна най-високата си стойност, наблюдавана от преди почти три десетилетия. Една от причините за това е изборът на Джо Байдън за президент на САЩ.

 

Honda Motors е най-печеливша сред производителите на автомобили .

Инвеститорите, които са отказали покупки миналата седмица поради политическата несигурност в САЩ, побързаха да купуват, тъй като се фокусираха върху способността на Байдън да разшири фискалните стимули и мерки за намаляване на разпространението на COVID-19.

 

Nikkei се повиши с 2.12 % и достигна до 24,839.84, което е най-високото  му приключване от ноември 1991 год. , добавяйки 8,1 % през последните пет печеливши сесии.

 

По-широкият индекс Topix се повиши с 1,4 % и достигна 1,6781.90 , ниво, наблюдавано през миналия февруари.

 

Honda Motors спечели 9.4%, след като автомобилният производител отчете силни тримесечни печалби и повиши перспективите си за приходи.

 

Toyota Motor Corp, която обяви своите приходи в петък, увеличи печалбите си с 2.2%, докато Mazda Motors наруши тренда със загуби от 2.9%, обявявайки разочароващи приходни резултати.

 

Корпоративните печалби се възстановяват повече от очакваното. "Това  означава много за японския пазар, производителите на автомобили показват силно възстановяване.“, каза Такуя Хозуми, глобален инвестиционен стратег в Mitsubishi UFJ Morgan Stanley Securities.

 

В допълнение, акциите от Източна Азия, включително Япония, бяха подпомогнати от относително ограниченото ниво на коронавирусни инфекции."

 

Sushiro Global скочи с 15,2%, след като операторът на верига суши ресторанти отчете по-добра от очакваната печалба за тримесечието юли-септември, като се възстанови от спада, предизвикан от епидемията през предходното тримесечие.

 

Фирмите, свързани с възобновяемата енергия, също скочиха след победата на Байдън. Ренова спечели 6,4%, West Holdings добави 3,4%, а Erex се повиши с 13,2%.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: