Швеция забрани изграждането на 5G мрежа с китайско оборудване

Швеция забрани изграждането на 5G мрежа с китайско оборудване

Преди това под натиска на САЩ същото направиха Великобритания и Белгия.

Шведското Управление на пощите и телекомуникациите съобщи за въвеждането на редица изисквания, които да гарантират, че използването на радиооборудване в разгръщащите се нови системи от пето поколение няма да нанесе вреда върху националната сигурност. 

 

Във връзка с това участвалите в първите аукциони за честоти трябва да се откажат от продукцията на Huawei и ZTE.

 

И други европейски държави въвеждат подобни ограничения. След натиск от страна на САЩ Великобритания и Белгия се отказаха от оборудване на Huawei. Вашингтон обвинява китайските производители на оборудването, че ще го използват за шпионаж. 

 

Държавите, членки на Европейския съюз, призоваха за изработването на обща позиция по казуса. 

„Без никакви доказателства Швеция дискредитира Китай и политизира двустранните икономически отношения", заяви представителят на Министерството на външните работи на Китай Чжао Лицзян, след като стана ясно, че шведските власти забраняват използването на китайско оборудване за мобилни комуникации от пето поколение, станало популярно със съкращението 5G.

 

„Швеция трябва да преразгледа това свое неправилно решение, за да избегне негативните последици от сътрудничеството между двете държави, а също и върху дейността на шведски компании, работещи на китайския пазар", коментира дипломатът от КНР.

 

euronews

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: