Главният прокурор на САЩ разпореди разследване за изборни нарушения

Главният прокурор на САЩ разпореди разследване за изборни нарушения Снимка: pixabay

В понеделник, 9 ноември, Уилям Бар даде зелена светлина за провеждане на разследвания за възможни нередности по време на президентските избори от 3 ноември.

Главният прокурор на САЩ нареди на федералните прокурори в цялата страна да проведат разследване за евентуални нарушения при президентските избори, съобщи Асошиейтид Прес. Агенцията се позова на документ от правосъдното министерство.

 

По данни на АП главният прокурор на САЩ е подчертал, че разследванията трябва да се проведат само при наличие на „ясни и заслужаващи доверие показания за нарушения“, при условие, че тези евентуални нарушения могат да повлияят на резултатите от вота. Уилям Бар e посочил, че това разпореждане, изпратено до федералните прокурори в цялата страна, не показва, че Министерството на правосъдието на САЩ има доказателства за съществуването на реални ситуации с фалшифициране на изборите.

 

„Упълномощавам ви да разследвате съществени твърдения за нередности при гласуването или преброяването на бюлетините, преди да удостоверите изборите във вашата юрисдикция“, се посочва в заповедта. „Такива разследвания могат да бъдат проведени, ако има ясни и потенциално достоверни твърдения за нередности, които, ако бъдат доказани, биха могли да окажат въздействие върху резултата от федералните избори в страната“.

 

Според няколко американски медии, след заповедта на Бар, шефът на отдела за изборни престъпления Ричард Пилджър, който контролира разследването на измами, е подал оставката си. Пилджър е уведомил своя екип за решението си с имейл, в който посочва: „След проучване на новите правила и последствията от тях, трябва за съжаление да се оттегля от поста си“, съобщава New York Times.

 

Разследванията на изборни измами обикновено са отговорност на всеки отделен щат, който установява и следи за своите собствени изборни правила. И Министерството на правосъдието на САЩ обикновено не се намесва в такава ситуация, докато преброяването на гласовете не бъде завършено и удостоверено, посочва Le Figaro.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: