Турската лира скочи след уволнението на управителя на централната банка

Турската лира скочи след уволнението на управителя на централната банка Снимка: pixabay.com

Турската лира скочи в понеделник, след като политическо разтърсване през уикенда доведе до уволнението на шефа на централната банка и оставката на секретаря на хазната, пише Business Insider.


Президентът Тайип Ердоган уволни управителя на централната банка Мурат Уйсал и го замени с близкия си съюзник Наджи Агбал. На следващия ден министърът на финансите Берат Албайрак внезапно подаде оставка, като посочи като причина здравето си.


"Трудно е да се отхвърли идеята, че неслучайно Албайрак е решил да напусне министерството, след като Агбал бе поставен начело на централната банка. Говори се, че Агбал е критикувал икономическата политика на Албайрак и предполагаемото му предпочитание да защитава лирата с валутни интервенции.", казва Пьотр Матис, старши стратег на развиващите се пазари в Rabobank.


Лирата за последно се повиши с 4,3% спрямо долара, отбелязвайки най-големия си еднодневен ръст от края на август 2018 г. В момента доларът е 8,113 лири – най-големия скок от края на октомври.


Междувременно турските петгодишни суапове за кредитно неизпълнение (CDS) - форма на
застраховка срещу потенциално неизпълнение на държавен дълг - паднаха до най-ниското си ниво в продължение от три месеца и половина, отразявайки подобрението в доверието на инвеститорите към турските активи.


През последните три години турският CDS се повиши до 517 базисни точки, от около 160, тъй като инвеститорите все повече губят доверие в способността на централната банка да управлява ефективно паричната политика и валутата. За сравнение, петгодишните CDS на САЩ са около 8 базисни точки.


По времето, когато е бил ръководител на централната банка, Уйсал е използвал комбинация от повишаване на лихвените проценти, което се оказва безполезно за предотвратяване колапса на валутата.


Лирата е най-слабо представящата се валута спрямо долара тази година, загубила е близо 40% от стойността си. Лирата е намалила наполовина стойността си спрямо долара през последните три години, отбелязвайки по-голяма загуба от която и да е друга основна валута по това време.


"Страхотно е да видим как турската лира се засилва, макар че това крие рискове, тъй като при пазарите се очаква голяма промяна в политиката. Каква промяна в политиката искат пазарите?
Край на ръста, дължащ се на кредитите, който преобладава от 2017 г. Пазарите смятат, че
повишаването на лихвените проценти ще сигнализира за това. "Ето какво търсят те.", сподели в Twitter Робин Брукс, главният икономист в Института за международни финанси, в понеделник.

Rabobank каза, че необичайният обрат на събитията може да отбележи преминаване към по-ортодоксална парична политика, която ще подкрепи лирата и ще й даде така необходимата почивка.


"Въпреки това, ние и други наблюдатели на пазара сме се доверявали сляпо на Турция в толкова много предишни случаи, че този път може би би било разумно да изчакаме и да видим конкретни стъпки, преди да направим силни заключения дали Наджи Агбал, в тясно сътрудничество с администрацията на Ердоган, ще може да възстанови разбитото доверие в лирата ", каза Матис от Rabobank.


След уволнението на Уйсал ще се обърне голямо внимание на това, какво може да постигне Агбал, каза главният икономист на ADM Investor Services, Марк Оствалд.


„Фактите са, че слабостта на лирата е била и е преди всичко свързана с политически натиск върху TCMB (централна банка на Турция) и с факта, че краткосрочният външен дълг на Турция надхвърля валутните ѝ резерви три пъти.", каза той.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: