Актуална информация за епидемичната обстановка на 9 ноември 2020

Актуална информация за епидемичната обстановка на 9 ноември 2020

Процентът на новозаразени с COVID-19 у нас остава висок

У нас 


Данните от единната информационна система показаха тази сутрин, че процентът на новозаразени с COVID-19 у нас остава висок. Сигналите за пациенти, които не са получили  адекватна медицинска помощ зачестяват, въпреки твърденията, че става дума за единични случаи.  

"През пролетта заявихме, че ще се стигне до момент, в който системата няма да може да поема пациенти. В момента в здравеопазването няма хаос, а високо напрежение. Има отделни лични трагедии - искаш да се лекуваш, но не можеш. Това се случваше и в други държави, много по-развити от нас", коментира пред NOVA председателят на Българския лекарски съюз д-р Иван Маджаров. "За мен системата се справя, но обществото се провали. То трябваше да разбере, че ние няма да можем да помогнем на всеки, който има нужда да влезе в болница.", добави той. 

Триажният кабинет в Дупница, който заработи в края на миналата седмица, веднага мина на странен режим на работа - ще работи само през уикенда и нощните часове. Причината е, че двама от петте лекари веднага са се заразили и няма кой да обслужва пациентите. През кабинета до момента са минали само 118 души, съобщава "Сега".  

В Пловдив започна преструктурирането на общинската болница „Свети Мина“, която става лечебно заведение само за пациенти с коронавирус. До момента здравното заведение разполагаше с Covid отделение и спешен кабинет. Сега там трябва да има между 120 и 150 легла за средно тежки случаи, съобщава БНР. 

Министерството на отбраната разширява помощта, която оказва в борбата с COVID-19, съобщават от ведомството и уточняват, че със заповед на Красимир Каракачанов от днес се създава организация за даряване на кръвна плазма във ВМА за лечение на тежки случаи на COVID-19. Даряването на кръвна плазма от военнослужещи и цивилни служители от министерството на отбраната ще се извършва в Центъра по трансфузионна хематология на ВМА. 

До дни във Варна също ще може да се дарява кръвна плазма от преболедували коронавируса. Липсата на консумативи е причината до сега в града процедурата да не се е извършвала. Консумативите са американски и вече са поръчани сто комплекта, а до края на деня ще има яснота кога ще бъдат доставени.  Районния център по трансфузионна хематология разполага с  два апарата за тромбофереза и с четирима обучени медици, които да работят с тях. 

Данните за България 

Направените PCR-тестове към 9 ноември са 795 428 общо, 2151 от тях през последното денонощие. 675 са новодиагностицираните лица с Covid-19 у нас, съобщава системата. Отново най-много са заболелите в София-град - 332. Следват Кюстендил с 46 новозаразени и София-област с 34. Общо 75 160 случая на новия коронавирус са потвърдени в България. От тях активни са 49 087. Излекуваните лица са 24 408, от които 603 са регистрирани през изминалото денонощие. В лечебни заведения за болнична помощ се намират 3822-ма пациенти. 272-ма от тях са настанени в интензивни структури. 

По света 

Потвърдените случаи на коронавирус в света вече са над 50 милиона, показват данни на американския университет „Джонс Хопкинс“. Най-много заразени има в САЩ, следвани от Индия (8.5 милиона) и Бразилия (5.6 милиона). САЩ станаха първата страна в света, прехвърлила прага от 10 милиона инфекции с коронавирус. 

Китай, откъдето тръгна пандемията, съобщи за 33 нови случая на коронавирус, като 32-ма от тях са на хора, върнали се от чужбина.  

От днес, 9 ноември, Португалия става поредната страна, въвела вечерен час заради увеличаването на броя на новозаразените. 

Също от днес в Румъния влиза в сила строга карантина. Маските стават задължителни за всички над 5-годишна възраст и на открито. Училищата минават в дистанционен режим на работа. Всички, които могат, минават също на дистанционен режим на работа. Излизането между 23 ч. и 5 ч. сутринта се забранява.  

Чехия съобщи за 3 608 нови случая на коронавирус за последните 24 часа, което е най-ниският брой в страната от четири седмици насам, показват данните на министерството на здравеопазването. Броят на новите случаи е с близо 3000 по-малко от отчетените седмица по-рано. 

Унгарският министър-председател Виктор Орбан обяви частично блокиране, насочено към ограничаване на случаите на коронавирус в страната. Мерките трябва да влязат в сила в сряда. Те включват удължаване на съществуващия полицейски час, забрана за събиране, затваряне на ресторанти и културни заведения. Ограниченията ще продължат най-малко 30 дни, каза Орбан във видео в социалната мрежа Фейсбук, цитиран от АФП. 

През първите два дни на карантина в Гърция бяха регистрирани поредица от нарушения, включително частно парти, протест на 14 души на площад "Синтагма", а властите извършват интензивен контрол, съобщават гръцки медии, цитирани от БГНЕС. От утре, 10 ноември, се забраняват и вътрешните полети в страната, като ще се превозват само пътници, които имат сериозни здравословни причини. QR- кодът става задължителен и за вътрешното пътуване. Отново ще се изисква отрицателен PCR-тест при влизане в страната. Към момента в страната са регистрирани 54 809 заразени с коронавирус от началото на пандемията.  

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: