Великобритания и ЕС ще удвоят усилията си, за да сключат сделка

Великобритания и ЕС ще удвоят усилията си, за да сключат сделка Снимка: pixabay.com

Европейският съюз и Великобритания ще удвоят усилията си, за да успят да сключат търговско споразумение помежду си, независимо от „значителните различия в позициите им“. Това заявиха в събота от правителствената пресслужба на Великобритания, цитирана от Euronews. 

 

Изявлението идва в момент, когато до края на преходния период в отношенията между ЕС и Великобритания остават по малко от 2 месеца. На 1-ви януари 2021 г. Великобритания окончателно ще напусне пределите на блока. 

 

Бе направен известен прогрес, но все още има сериозни различия, като най-ярък пример за такива са въпросите за риболова и темата за равнопоставеността в развитието на бизнеса както на Острова, така  и в Европейския съюз, след като Великобритания престане да бъде част от европейската общност“, заяви в Twitter председателят на Европейската комисия Урсула фон дер Лайен по повод преговорите между ЕС и Обединеното кралство. 

 

Британският министър-председател Борис Джонсън и фон дер Лайен проведоха телефонен разговор помежду си в събота, а преговорите за търговско споразумение между ЕС и Великобритания ще се подновят в понеделник.

 

Независимо, че Великобритания напусна ЕС през януари тази година, двете страни се споразумяха до края на 2020-та отношенията помежду им да останат каквито бяха досега, за да се договори споразумение, което да уреди търговските и икономическите връзки между ЕС и Обединеното кралство, когато последното напусне пределите на единния пазар и митнически съюз на общността. 

 

Според британската сметна палата, независимо дали има сделка или не, търговският обмен между ЕС и Великобритания ще бъде силно засегнат в началото на 2021-ва година:

Много вероятно е да има сериозни проблеми в стокообмена между континента и Обединеното кралство, заради липсата на готовност на голяма част от бизнеса във Великобритания за новите условия за търговия с ЕС“.

 

През октомври Борис Джонсън заплаши, че ще изтегли Великобритания без сделка от Европейския съюз, ако Брюксел не промени фундаментално подхода си към преговорите. 

От друга страна, прокарването на „спорното“ законодателство от страна на правителството на Джонсън, с което британските власти едностранно могат да променят клаузи от споразумението за напускане на съюза, доведе до допълнително охлаждане и недоверие в отношенията по оста Великобритания - ЕС. 

 

Възможно е резултатът от изборите в САЩ да притисне Джонсън да сключи споразумение с Европейския съюз. Британският министър-председател изказа мнение, че очаква преговорите с Америка за евентуално двустранно търговско споразумение да бъдат „трудни“. 

 

С изтичането на времето, нараства вероятността Великобритания да излезе от съюза без търговско споразумение и ясна посока за икономическо развитие.

 

Обединеното кралство опитва да си спечели споразумение за свободна търговия с максимална независимост от правилата на ЕС, докато европейската общност се стреми да запазви икономическите си интереси, като за целта иска да гарантира, че Великобритания няма да получи неправомерно предимство за икономиката и безнеса си.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: