ЕС е готов да засили сътрудничеството си с новото правителство на САЩ

ЕС е готов да засили сътрудничеството си с новото правителство на САЩ Снимка: pixabay.com

Председателят на Европейската комисия, Урсула фон дер Лайен, заяви, че Европейският съюз е готов да започне сътрудничество с новата администрация на новоизбрания президент на САЩ, Джо Байдън. 

Във видео-изявление фон дер Лайен каза, че ЕС и САЩ са „партньори и съюзници“, като допълни още, че „президентските избори в Съединените щати са имали значение и за света от другата страна на Атлантика“. 

 

Председателят на Еврокомисията поздрави за победата 46-тия президент на САЩ Джо Байдън и неговия вицепрезидент Камала Харис, като допълни, че очаква да работи успешно с тях „за справянето с глобалните предизвикателства“. Като по-важни такива, фон дер Лайен отбеляза климатичните промени, пандемията от коронавирус и въпроси за сигурността. 

 

Много от световните лидери побързаха да поздравят новоизбраните президент и вицепрезидент, като повечето от тях се надяват промяната в Белия дом да доведе до края на външната политика „Америка преди всичко“, която се налагаше от администрацията на Доналд Тръмп. 

 

Урсула фон дер Лайен каза още, че партньорството между САЩ и Европейския съюз е „безпрецедентно“, като заяви, че то се гради на „общи исторически възгледи и споделени ценности като демокрация, свобода на словото, защита на човешките права, свобода, върховенство на закона и социалната справедливост и свободната стопанска инициатива“. 

 

Германският канцлер Ангела Меркел също поздрави Байдън за победата и заяви, че „трансатлантическото партньорство е незаменимо във времена като сегашните, когато сме изправени пред сериозни предизвикателства“.

 

Според експерти, действията на Тръмп по изтеглянето на САЩ от Парижкото споразумение за климата, както и от много други международни организации за сътрудничество, е оказало негативно влияние на трансатлантическото партньорство. 

 

Европейските лидери се опитаха да спасят положението със сделката с Иран относно ядреното въоръжение на азиатската страна, след като Тръмп изтегли САЩ от преговорите и наложи санкции срещу Иран.

 

Сега САЩ са отслабени! С действията си Тръмп намали силата и влиянието на страната. Изборът на нов президент няма да поправи стореното веднага“, заяви в Twitter Чарлз Грант, директор на Centre for European Reform. 

 

Грант смята, че за Европейския съюз все още ще бъде сложна задача да успява да направлява икономическите си интереси в конфликта между САЩ и Китай, но все пак повечето експерти очакват с избора на Байдън за президент Америка да се върне към сътрудничество с традиционните си съюзници, сред които основна роля има Европейският съюз. 

 

Независимо от факта, че ЕС е най-големият търговски партньор на САЩ, блокът вероятно ще продължи да има противоречия в областта на търговията с американската страна. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: