Камала Харис стана първата жена вицепрезидент на САЩ

Камала Харис стана първата жена вицепрезидент на САЩ Снимка: https://pixabay.com/

Камала Харис: „Няма да бъда последната!“

Камала Харис прие мястото си в историята в събота вечер с реч в чест на жените, които според нея „проправиха пътя за този момент тази вечер“, в който тя застава пред нацията като вицепрезидент на Съединените щати.

С изкачването си до втория най-висок пост в страната 56-годишната Харис става първата жена, избирана някога за вицепрезидент. Реалност, която оформи речта й и предизвика сълзи в очите на много жени и момичета.

Облечена в изцяло бял гащеризон, Харис се усмихна, ликуваща, докато махаше от подиума в очакване звукът от клаксоните и аплодисментите да стихне. 

Тя започна своето изказване с почит към наследството на покойния конгресмен и активист за граждански права Джон Луис.

„Защитата на нашата демокрация изисква борба... - каза Харис. - Нужни са жертви. Но в това има радост. И има напредък. Защото ние, хората, имаме силата да изградим по-доброто бъдеще.“

В своето изявление Харис отдаде почит към жените в цялата страна - и в историята - които проправят пътя към този момент. Тя специално почете приноса на чернокожите жени в борбата за избирателно право, равенство и граждански права - лидери, които „твърде често биват пренебрегвани, но толкова пъти доказват, че те са гръбнакът на нашата демокрация“.

Като кандидат за президент Харис често говори за детството си, прекарано в посещения на маршове за гражданските права с родителите си, които са били студенти в Калифорнийския университет в Бъркли. При избухването на протестите след убийството на Джордж Флойд това лято Харис се присъединява към активисти по улиците, за да поиска прекратяване на полицейската жестокост и расова несправедливост.

Докато Байдън търсеше кандидат за партньор, бе оказан натиск да се избере чернокожа жена в знак на признание не само за ролята, която те изиграха в спасяването на президентската му кампания - което Байдън признава в изявлението си в събота вечер - но и за тяхното значение за партията като цяло. И все пак започна да се формира твърдението, че Харис е донякъде конвенционален избор, който ще постигне баланс между поколенията, идеологиите и расите.

Харис също каза, че нейното присъствие на сцената е свидетелство за „характера на Джо - че той има дързостта да пробие една от най-съществените бариери, които съществуват у нас, и да избере жена за негов вицепрезидент“.

Присъствието на Харис в управлението бележи не само демографското бъдеще на страната, но и отхвърлянето на президент, който безмилостно и многократно отправяше нападки към жените, цветнокожите хора и емигрантите.

В интервюта и по време на кампанията Харис често цитира майка си, споделяйки съветите и препоръките на жена, която тя описва като миниатюрна на ръст, но със силно присъствие.

В събота Харис даде обещание на страната.

„Макар че може да съм първата жена в този офис - обеща Харис, - няма да бъда последната, защото всяко малко момиче, което гледа тази вечер, вижда, че това е страна на възможностите.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: