Черупки на насекоми ще се използват за строителство на жилища на Марс

Черупки на насекоми ще се използват за строителство на жилища на Марс Снимка: profile.ru

На Земята съществува голямо количество материали за жилищно строителство, като например камък, дърво и метали. В същото време всичко, което има на планетата Марс, която отдавна се разглежда като вариант за колонизация, е почвата и пясъкът. Неотдавнашно проучване показа какво може да се превърне в „строителни материали" на Червената планета.

 

Тъй като планетата е отдалечена и доставката на строителни материали от Земята ще бъде твърде скъпа, астронавтите ще трябва да използват това, което е по-достъпно, казват специалистите. Ето защо ученият материаловед от Сингапурския университет по технологии и дизайн Хавиер Фернандес и неговият екип са разработили нов материал, който ще помогне в строителството на жилища на Марс, съобщава Science News for Students.

 

Екипът от изследователи открива съединение, което, когато се смеси с реголит (остатъчна почва), образува камениста смес. Плътността й е сходна с тази на бетона или тухлите. Това съединение се намира в гъбите, ракообразните и черупките от насекоми.

 

Учените измерват напрежението, което този изкуствено създаден материал може да издържи, и стигат до извода, че той е в състояние да реши проблема с изграждането на жилища на Марс и да улесни колонизацията на планетата.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: