Собственици на частни школи искат присъствени занимания на учениците

Собственици на частни школи искат присъствени занимания на учениците Снимка: pixabay

Частните занимални, езиковите центрове и детските школи реагираха срещу заповедта на здравния министър, която ги задължава да преустановят присъствените занимания за две седмици

От бранша изпратиха писмо до МС, МОН и Министерството на здравеопазването, в което напомниха, че затварянето през месец март се отрази неблагоприятно на дейността им, поставяйки много от тях на ръба на оцеляването. Повторното затваряне сега ги обрича на фалит

 

В писмото те посочват, че държавата до момента не е подпомогнала този сектор, независимо от това, че работещите в него съвестно продължават да плащат задълженията си към бюджета. Те заплашиха, че ще спрат да си плащат осигуровките и данъците за периода на затваряне, ако ги принудят да прекратят работата си.

 

От бранша изтъкват още, че са създали перфектна организация за спазване на дистанция и са въвели задължителните санитарни мерки. Те питат защо в училищата се позволява смесването на ученици от различни паралелки, а същевременно с този аргумент се затварят езикови школи и образователни центрове. „Не води ли това до дискриминация и различно отношение към общински и частни учебни заведения?“, се посочва в писмото.

 

 

От своя страна отворено писмо разпространи и Асоциацията на езиковите центрове в България. В него те също заявяват, че стриктно са спазвали противоепидемичните мерки – в класните стаи децата са по едно на чин, на отстояние от 1,5 м, през определен период се извършва дезинфекция, не се допуска засичане при влизане и излизане на групите. Проверките на РЗИ не са открили нарушения.

 

„Оставаме с усещането, че от началото на кризата с Ковид 19 има някакво специално отношение към неформалното образование или най-малкото неглижиране на проблемите ни, които не са по-различни от тези на туристическия сектор, например или на ресторантьорския бизнес. Не бяхме включени в нито една от мерките за финансова и друга помощ, нещо повече, в заповедта на министъра на здравеопазването от 31.08.2020 г. ни бяха наложени рестрикции по отношение на присъственото обучение, които можем спокойно да определим като дискриминационни с оглед позволеното присъствено обучение в държавните и общински училища”, се казва в писмото. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: