Стартира първата атомна електроцентрaла в Беларус

Стартира първата атомна електроцентрaла в Беларус Снимка: pixabay.com

Първата атомна електроцентрала на територията на Беларус започна работа, независимо от някои притеснения, изразени от района на Прибалтика. 

Построеното от Русия съоръжение в Островец, наричан още Астравец, е само на 20 км от границата с Литва и съответно с Европейския съюз. 

 

По информация на беларуския електроенергиен оператор „Беленерго“, новата електроцентрала е започнала да произвежда електроенергия и вече е свързана с електропреносната система на страната. 

 

Литва отдавна се противопоставя на построяването на електроцентралата, твърдейки, че проектът е съпътстван от аварии, откраднати материали и лошо третиране на работниците на обекта. 

Прибалтийската държава веднага прекрати вноса на електроенергия от Беларус. Съседна Латвия също е блокирала доставките на електричество, генерирано от новата атомна електроцентрала. 

 

Руската държавна атомна корпорация „Росатом“, която е построила атомната централа в Островец, отхвърли категорично твърденията на Литва, като заяви, че съоръжението отговаря на най-високите международни стандарти. Руската корпорация изказа и мнение, че пускането в експлоатация на централата ще помогне за намаляването на вредните въглеродни емисии на региона с до 10 млн. тона годишно. 

 

Министерството на енергетиката на Беларус заяви през август, че двата реактора на атомната електроцентрала ще задоволят около една трета от енергийните нужди на страната. 

 

Беларус е една от най-сериозно пострадалите държави от аварията в Чернобил през 1986 година, когато от повредения реактор в тогавашна Съветска Украйна почти над цяла Европа се разпространи огромен радиоактивен облак. Това болезнено минало доведе до сериозна опозиция срещу създаването на атомната електроцентрала в Островец, Беларус. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: