Фондът на фондовете пуска заеми за битови отпадъци

Фондът на фондовете пуска заеми за битови отпадъци Снимка: unsplash.com

Кредитите са предназначени за общини, които не използват безвъзмездни средства

Фондът на фондовете (ФнФ) пусна на финансовия пазар нов кредитен инструмент, насочен към общините и дружествата за третиране на битови отпадъци. Целта е да се повиши инвестиционният потенциал на частни и общински предприятия за реализиране на проекти за намаляване на депонираните от домакинствата в страната отпадъци.

За първи път ФнФ ще предоставя директно финансиране на крайни получатели. То ще бъде под формата на индивидуални кредити, отпускани съвместно с банки и администрирани от тях. Фондът ще осигурява до 90% от размера на всеки заем.

Инвестиционните кредити ще бъдат със срок на погасяване до 20 години, а кредитите за оборотен капитал, свързан с инвестицията, трябва да се върнат в срок до 5 години. Парите трябва да бъдат усвоени до края на 2023 г.

Заемите са предназначени за общини, които не използват безвъзмездни средства за същите цели, за предприятия с вече сключени договори с местните власти за третиране на отпадъци, както и за нестопански организации с пилотни или демонстрационни проекти, за които не са отпуснати грантове.

Крайният срок за подаване на документи за кандидатстване е 30 юни 2021 г.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: