МИ: Въпреки пандемията инвеститорският интерес расте

МИ: Въпреки пандемията инвеститорският интерес расте Снимка: pixabay.com

Водещите сектори са бизнес услугите с висока добавена стойност, ИКТ и аутсорсингът.

Въпреки пандемията и забавянето, причинено от нея, ние отчитаме интерес към България като инвестиционна дестинация както в производството, така и в бизнес услугите с висока добавена стойност. ИКТ и аутсорсингът са сред водещите сектори за привличане на инвестиции у нас, заедно с електрониката, транспортното оборудване и машини, химическата промишленост, хранителната индустрия и логистиката и др.“ Това заяви заместник-министърът на икономиката Стамен Янев по време на видеоконференция с представители на шведски фирми. Той подчерта, че  това са отрасли, които имат голям потенциал за развитието на износа, заетост и регионално развитие на страната. 

В рамките на видеоконферентната връзка зам.-министър Янев припомни, че по време на пандемия бизнесът изпитва затруднения и е важно да изградим партньорства, да увеличим усилията си и да използваме ресурси, за да можем да постигнем повече чрез сътрудничество, полезно за компаниите и за държавите. Той подчерта още, че с приемането на нов Закон за индустриални паркове в страната и създаване на допълнителни насърчителни мерки за инвеститорите ще се предоставят много нови възможности за инвестиции в България. По негови думи в момента фокусът е главно върху устойчиви инвестиционни проекти, проекти с висока добавена стойност и проекти в слабо развити региони

 

 „През 2019 г. притокът на ПЧИ от Швеция възлиза на 32,3 милиона евро от общия приток на ПЧИ в България 1138,5 милиона евро. Тези данни показват, че все още има голям неизползван потенциал за по-нататъшно развитие на нашите икономически отношения и за шведските инвеститори да разширят бизнеса си в България“, заяви зам.-министър Янев. 

В заключение зам.-министърът на икономиката изтъкна пред шведските фирми, че България предлага високо ниво на компетентност и качество на работа и по-ниски разходи в сравнение с много други страни и това е важно да се вземе под внимание при решения за разширяване на бизнеса.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: