Изтичане на въздух през пукнатина в МКС

Изтичане на въздух през пукнатина в МКС Снимка: https://pixabay.com/

Пукнатината в руския модул на МКС, от която изтича въздух, може да бъде ремонтирана през декември, казва Space Official.

МОСКВА (Sputnik). През декември на Международната космическа станция (МКС) ще бъдат доставени азот и материали за ремонт, които могат да бъдат използвани при пълното отстраняване на пукнатината в модула „Звезда", каза руският директор на МКС Владимир Соловьов в сряда. 
„Космонавтите покриха пукнатината с лента. Специалистите от изследователския център TSNIIMASH и изследователския център „Хруничев (и двата са част от руската държавна космическа агенция, Роскосмос) в момента изясняват причината за пукнатината и определят технологията за пълното й отстраняване. През декември вероятно ще доставим азот и уплътнители на МКС, каза Соловьов пред списанието на Роскосмос „Руски космос“. 
Според длъжностното лице пукнатината e с дебелината на косъм и се намира на труднодостъпно място. 
Соловьов не посочи космическия кораб, който ще достави уплътнителните материали на МКС, но единственият, който трябва да лети през декември, е Cargo Dragon, товарен кораб на американската частна компания SpaceX. Най-скорошният полет на руски товарен космически кораб - Progress MS-16 - е отложен за декември 2021 г. 
Слабото изтичане на въздух беше открито за първи път на МКС миналия септември, но се увеличи по интензивност едва през август тази година. Екипажът се самоизолира в руския сегмент на космическата станция в продължение на няколко дни, за да разбере откъде произлиза течът. Космонавтите Анатолий Иванишин и Иван Вагнер в крайна сметка откриха 4-сантиметрова (1,5-инчова) пукнатина в така нареченото отделение за прехвърляне в предната част на модула „Звезда".

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: