Бюджет 2021: Социалните разходи да станат социални помощи

Бюджет 2021: Социалните разходи да станат социални помощи Снимка: pixabay.com

В противен случай хората се демотивират да заслужат парите си, смята доц. Григорий Вазов.

Добре е, че за социални разходи са предвидени немалко пари, те са необходими, смята доц. Григорий Вазов, ректор на Висшето училище по застраховане и финанси, по Bloomberg TV Bulgaria. Въпреки това той препоръча на депутатите да преразгледат тяхната структура и даде пример с пенсионните надбавки от 50 лв. и мярката 60/40. Според икономиста тези разходи трябва да бъдат оформени като социални помощи, за да не се смятат в бъдеще за законова привилегия.   

„Така се демотивират младите да се осигуряват, мислейки си, че държавата ще бъде длъжна един ден да им плаща пари, които не са заслужили", обоснова се доц. Григорий Вазов.

Той съветва сериозно да се помисли и за капиталовите и инвестиционните разходи, и то в посока, в която след време да има сериозна възвръщаемост в бюджета.

„Това е един от най-ефикасните подходи за преодоляване на сериозните проблеми с безработицата - именно чрез инвестиции за откриване на работни места и стимулиране на една по-добра възвръщаемост", каза икономистът.

„Макрорамката и сценарият на правителството до 2023 г. са твърде оптимистични. Още повече в проектобюджета не фигурират отрицателни сценарии, а само буфери, които много би ми се искало да издържат", заяви той.

По отношение на буферите, които имат потенциала да издържат в следващите три години, доц. Вазов посочи съотношението дълг към БВП.

„В ЕС има държави, чийто дълг към БВП възлиза на над 70%, докато това съотношение в България възлиза на 20 на сто, като се прогнозира да достигне 30% до 2023 г. Затова от тази гледна точка не съществуват големи рискове. Но въпреки че сме в челната тройка по изпълнение на Маастрихстките критерии, трябва да бъдем много по-бдителни и предпазливи", предупреди икономистът.

Един от примерите на прекомерния оптимизъм, според него, е прогнозираният дефицит на БВП. Според правителството той ще достигне 3,9%, докато БНБ го оценява на 5,5%, а Световната банка - над 8 на сто.

Днес проектозаконът за Бюджет 2021 бе регистриран в канцеларията на парламента и предстои да бъде разпределен по съответните комисии за обсъждане. За съжаление, депутатите се разпуснаха поради липса на кворум.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: