Най-голямата диамантена мина в света затвори врати

Най-голямата диамантена мина в света затвори врати Снимка: https://www.riotinto.com/

„Аргайл" беше източник на 90% от високо ценените розови диаманти.

След 37 години експлоатация и изчерпване на икономическите си резерви, емблематичната мина „Аргайл" в отдалечения източен район Кимбърли в Западна Австралия отпразнува последния си ден на добив. Събитието беше отбелязано тържествено от служители на компанията собственик Rio Tinto, местни миньори от Аргайл и собственици на земи от региона. 

Находището е открито през 1979 г., а англо-австралийската компания Rio Tinto започва да го разработва четири години по-късно. Оттогава мината е произвела над 865 милиона карата необработени диаманти, включително малък, но постоянен приток от високо ценените розови камъни. „Аргайл" започна да променя сектора от 1983 г., когато започна да доставя камъни от целия пазарен спектър. 

Находището е най-известно като източник на 90% от редките и особено ценни розови диаманти, чиито цени са най-високи в сектора. Макар че привличат най-голям интерес, розовите диаманти са под 0,1% от общата продукция на „Аргайл". През последните две десетилетия стойността им се повиши с 500 процента, посочиха от Rio Tinto пред обществената телевизия ABC. Краят на операциите в мина „Аргайл" вероятно ще доведе до още по-високи нива на цената на диамантите, твърдят бижутери. При сегашните добиви  скъпоценните камъни могат да достигнат до 3 млн. долара на карат. 

Мината също беше най-големият в количествено изражение производител на диаманти, което я постави в центъра на глобалното свръхпредлагане. Над три четвърти от добива на „Аргайл" се състоеше от кафяви диаманти с ниска цена, а общата продукция се реализираше средно за 15-25 щатски долара за карат, по данни от 2017-а на независимата фирма за финансови услуги Canaccord Genuity Group. 

Закриването на мината се очаква да даде възходящ тласък на цените на скъпоценните камъни, които линеят от 2011-а насам. Компанията Rio Tinto очаква усилията за извеждане от експлоатация и демонтиране на 37-годишната площадка да отнемат около пет години. Теренът ще бъде изцяло рехабилитиран, след което ще има допълнителен период на мониторинг, съобщават от компанията. 

Световно производство на диаманти от грубо 21 млн. карата годишно, от които около 14 млн. от „Аргайл", е планирано да бъде изтеглено от пазара до 2023 г. Това количество ще се уравновеси частично от добива в новите мини, посочва руският минен гигант „Алроса" - световен лидер в диамантения бранш. Разликата между годишното търсене и предлагане ще се изрази в недостиг в диапазона от 11 до 35 млн. карата до 2023-а, са пресметнали още експертите на руската компания. 

Затварянето на „Аргайл" ще ликвидира около 75% от диамантеното производство на „Рио Тинто", но ще има пренебрежимо малко влияние върху приходите на групата. Диамантите носят едва 2% от печалбата на компанията майка, за сметка на желязната руда, която е основната ѝ суровина - почти 60%. 

„Преди петдесет години имаше много малко хора, които вярваха, че в Австралия има диаманти - още по-малко биха могли да предвидят как ще се развие историята на „Аргайл". За да се стигне до тази последна глава, бяха необходими визия, смелост и решителност за преодоляване на значителните предизвикателства при овладяването на нови територии в проучването, добива и маркетинга на диаманти", каза Арно Сойрат, ръководител на търговията с мед и диаманти в Rio Tinto

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: