В САЩ гласуват днес за президент и Конгрес

В САЩ гласуват днес за президент и Конгрес Снимка: pixabay

Очаква се много висока избирателна активност.

В Съединените щати гласуват днес за президент и Конгрес. Право на глас имат 230 милиона американци, които ще изберат дали републиканецът Доналд Тръмп да остане за втори мандат в Белия дом или на негово място да дойде кандидатът на демократите Джо Байдън.

Президентските избори в САЩ са непреки и се провеждат в един тур. На практика гласуването е за 538 изборни делегати (електориот партиите във всеки отделен щат, които на свой ред избират президента. За да спечели изборите, кандидатът за президентския пост трябва да получи абсолютно мнозинство от гласовете на делегатите – 270.

Всеки щат носи определен брой гласове на делегатите. Най-много са те в най-многолюдния американски щат Калифорния – общо 55. Броят се получава, като се събере броят на конгресмените от съответния щат в Камарата на представителите (който варира според населението на щата) с броя на сенаторите (по двама за всеки щат).

Кандидатът, спечелил най-много гласове в даден щат от вота на гражданите, печели гласовете на всички местни електори. Изключение са единствено двата щата Мейн и Небраска.

Световните агенции съобщават, че предварителното гласуване тази година е рекордно. Голяма част от избирателите предпочитат да пуснат бюлетината си по-рано, за да избегнат тълпите в изборния ден.


Едновременно с това американците гласуват днес и за нови сенатори в Конгреса. 

„Гласувайте така, сякаш животът зависи от това“, призова междувременно бившият президент Барак Обама на събитие в щата Флорида.

Всеки щат трябва да е преброил бюлетините до 8-и декември. Гласовете на електорите трябва да бъдат изпратени до Капитолия в срок до 23-ти декември. На 6 януари 2021 година ще стане известно кой ще бъде 46-ият президент на САЩ.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: