В Полша протестират за 11-ти ден

В Полша протестират за 11-ти ден Снимка: pixabay

Антиправителствените протести, предизвикани от въвеждането на по-строг полски закон за абортите, се проведоха за 11-и ден в неделя


Хората в много градове отново пренебрегнаха ограниченията за публични събирания до не повече от петима души на едно място по време на пандемията. Шествия, някои от които проведени в мълчание, бяха организирани в градовете Шчечин, Вроцлав, Краков, Лодз, но не и в полската столица Варшава, където в петък протестираха около 100 000 души. 


Някои протестиращи носеха хризантеми и свещи като напомняне, че неделята е Денят на вси светии - национален празник. Поляците не успяха да посетят гробовете на своите близки, защото правителството реши да затвори всички гробища поради бързо разпространяващия се вирус. 
Въз основа на лозунгите върху банери и скандирания от неотдавнашните демонстрации, "Женската стачка", групата, ръководеща протестите, очерта проблеми извън правото на аборти, които според тях се нуждаят от спешна промяна.

Стотици хиляди поляци, предимно млади, ежедневно протестират срещу дясното правителство и управляващата партия „Право и справедливост“, откакто на 22 октомври конституционният съд на страната отмени разпоредба на закона за абортите в Полша, която позволяваше аборти на плодове с вродени дефекти. 


Те скандираха за оставката на правителството, което е на власт от 2015 г. Ходовете на правителството да контролира съдебната система, новия закон за правата на животните и забележките срещу правата на ЛГБТ от висши служители създадоха политически разделения и предизвикаха някои протести още преди решението за абортите. 
За следащата седмица са планирани повече протести, водени от активисти за правата на жените. 


Разтревожени от нарастващото напрежение, група от около 200 пенсионирани генерали от полските въоръжени сили, гранична патрулна агенция и други органи за сигурност изразиха своята „дълбока тревога“ от последните решения, взети от лидерите на страната по време на пандемията COVID-19 и икономическия спад, коeто доведе до социално недоволство и протести. Те призоваха политиците, протестиращите и силите за сигурност да демонстрират спокойствие и мъдрост.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: