Актуална информация за епидемичната обстановка на 2 ноември 2020

Актуална информация за епидемичната обстановка на 2 ноември 2020

Новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа са 1 225

У нас 

Министърът на здравеопазването предупреди, че навлизаме в изключително сериозна фаза на епидемията. Само за седмица, заболеваемостта от COVID-19 е нараснала с 80%, съобщи той. 

От днес ежедневно по 10 автомобила (микробуси и линейки – с шофьори и парамедици) на Министерството на вътрешните работи ще бъдат на разположение на Центъра за спешна медицинска помощ – София. Те ще се ползват при обработването на сигнали до спешна помощ за граждани с леки до средно тежки оплаквания, със или без коронавирусна инфекция. Органите на реда предоставят общо 25 автомобила, стана ясно по време на съвместен брифинг на здравния и вътрешния министър. Новите екипи са снабдени с лични предпазни средства, а когато е необходимо, колите ще бъдат дезинфекцирани по процедурата, прилагана за линейките на ЦСМП. 

Общините предприемат по места антикризисни мерки в подкрепа на гражданите и бизнеса. Местните власти на някои места изпревариха централната. В Пловдив тротоарното право отпадна до края на януари 2021 г., като "реверанс към ресторантьори и търговци", както отбеляза кметът на града Здравко Димитров. Административните електронни услуги (без тези по Устройство на територията), заявени като "обикновени", станаха безплатни в Троян. Община Стара Загора  ще даде премия от една минимална заплата на служителите, работещи на първа линия по гишетата с граждани и такива, които са поели допълнителна работа. 

Лидерът на БСП Корнелия Нинова, която бе приета в петък във Военно-медицинска академия с коронавирусна инфекция, четвърти ден е на системи. Тя благодари на целия медицински персонал, като отбеляза, че въпреки видимата умора, са много всеотдайни към пациентите. 

Кметът на община Ловеч Корнелия Маринова също е с положителен тест, но остава на домашно лечение, съобщи самата тя във "Фейсбук".  

 

Министърът на образованието Красимир Вълчев ще изпълнява дистанционно служебните си задължения заради контакт с лице с положителна проба за Covid-19, съобщи пресцентърът на МОН. Министър Вълчев е в добро здравословно състояние, без симптоми, предстои да му бъде направен PCR тест.

Данните за България 

Новодиагностицираните с COVID-19 лица у нас за изминалите 24 часа са 1 225. Направени са 5 457 PCR теста, показва Националната информационна система. Общо 54 069 са доказаните случаи на зараза с новия коронавирус у нас. 32 241 са активни. 2 680 са хоспитализираните лица с Covid-19. 19 са загубилите битката с болестта през последните 24 часа. Излекуваните са 20530, 485 от тях -  през изминалото денонощие. Най-много са новите положителни проби в София-град - 575 за денонощието, следват Пловдив и Благоевград с по 68 случая.  

По света 

От днес, 2 ноември, в Белгия се затварят магазините, които не продават хранителни стоки, фризьорските и козметичните салони, фитнес залите, както и местата за молитви, съобщава БНР. Забраняват се посещения при приятели и близки, а извън къщи е позволен контакт само с един човек. Изключения се допускат само за самотно живеещите, които могат да се срещат с двама души. Обучението на ученици и студенти ще става дистанционно, а работата от дома - задължителна, когато това е възможно. 

Също от днес влизат в сила мерките, които предприе Германия, с цел ограничаване на заразата. Затвярят се барове и ресторанти, културните и развлекателните обекти, козметичните салони и студиата за татуировки, но магазините продължават да работят, ако на 10 квадратни метра има не повече от един човек.  Засега мерките остават в сила до края на ноември. Германия ще бъде разделена на пет големи региона, които ще си оказват подкрепа за транспортирането и приемането на пациенти с линейки и хеликоптери, по информация на медиите. 

От утре, 3 ноември, градовете Солун и Серес влизат в пълна изолация за 14 дни, предаде кореспондент на БНР в Гърция. Вечерният час ще бъде от 21 часа до 5 часа сутринта, а в другите райони на страната – от полунощ. Отворени остават магазините за хранителни продукти, аптеките и банките. Ресторантите и кафенетата, както на други места в Европа, ще могат да приготвят храна само за поръчки за вкъщи. Училищата остават отворени, а студентите преминават към онлайн обучение. Прекратени са всички международни полети към летището в Солун. 

Близо половината от цялото население на Словакия си е направило тест за Covid-19 в първия ден от двудневната кампания за общонационално тестване, която беше обявена от правителството. Това предаде агенция Reuters. В неделя са се тествали 2,58 милиона словаци, съобщава министърът на отбраната Ярослав Над. От тях положителни са около 1%, или 25 850 души, които ще бъдат поставени под карантина. 
 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: