Тръмп: Германия иска да се отърве от мен, Китай също

Тръмп: Германия иска да се отърве от мен, Китай също Снимка: dpa

Американският президент Доналд Тръмп заяви, че много страни искат да го видят загубил на изборите. Включително Германия. В дните след изборния ден той предупреждава за "хаотична бъркотия".

Американският президент Доналд Тръмп предполага, че много страни искат да го видят като губещ на изборите във вторник, включително Германия. 

Китай иска да се отърве от мен. Иран иска да се отърве от мен. Германия иска да се отърве от мен ", каза Тръмп пред привърженици в събота на предизборна изява в Рединг, Пенсилвания.

 

През последните четири години Тръмп постави външната си политика под мотото „Америка на първо място“ и на няколко пъти умишлено обиди традиционните съюзници на САЩ в Европа. По-специално, по време на неговия мандат германско-американските отношения се влошиха значително.

 

Повтаряща се тема на спорове бяха военните разходи на Германия, които от гледна точка на Тръмп са твърде ниски. В резултат на това той обяви изтеглянето на около една трета от американските войници, разположени в Германия.

 

Неговият претендент от демократите, Джо Байдън, осем години беше вицепрезидент при Барак Обама, което го направи познато лице за дългогодишните съюзници и партньори на Америка.

 

В събота Доналд Тръмп и Джо Байдън преминаха в последната офанзива на предизборната кампания.  Преди гласуването във вторник Байдън се опита да спечели точки с фактора Обама: в събота той се появи два пъти с бившия президент в особено оспорвания щат Мичиган.

 

Тръмп говори четири пъти с поддръжниците си в Пенсилвания, друг важен щат. 

 

Байдън ще бъде там в неделя, а Тръмп го очакват в Айова, Северна Каролина и Мичиган.

 

Републиканският президент се нарежда зад Байдън в анкети както в цялата страна, така и в няколко потенциално важни щата. Преизбирането му по никакъв начин не е изключено, особено след като избирателната система позволява и кандидатът с най-много гласове да загуби.

 

И двете страни обявиха тазгодишния вот за съдбоносен  избор и изказаха предупреждения срещу съответния опонент в евентуалната му роля на бъдещ президент. Десетки милиони американци вече са гласували  с писма или в избирателна секция.

 

В събота, във Флинт, Мичиган, Байдън се опита да се възползва от досадата от Тръмп, възникнала у много американци през последните четири години.

 

 „Приключихме с хаоса, туитовете, гнева, омразата, неуспеха, отказа да поемем каквато и да е отговорност.“ Противопоставянето на американци един срещу друг заради техния пол, етническа принадлежност или произход е погрешно, каза Байдън при другата си поява в Детройт. „Всички знаят кой е Доналд Тръмп, нека покажем кои сме ние.“

 

 Той повтори обещанието си ако бъде избран, да служи на всички американци. „За Бога, моля, гласувайте!“, апелира Байдън, почти като молба. "Време е да станем, за да си върнем демокрацията обратно."

 

"Във вторник се решава всичко.", каза бившият президент Барак Обама, чийто заместник до 2017 г. беше Байдън. „Можете да изберете промяната.“ 

 

"С Байдън и неговия партньор Камала Харис няма да бъде толкова стресиращо, колкото с Тръмп.", обеща Обама. "Вече няма да се налага да спорите толкова много." 

Той похвали Байдън за чувството му за отговорност и доброта. "Байдън наистина се интересува от американците." 

 

Мичиган е един от стратегически изключително важните "колебаещи се щати", където не е ясно предварително дали по традиция ще победи републиканският или демократичният кандидат. 

 

Пенсилвания също е такъв „щат на бойното поле“. Точно както в Мичиган, Тръмп едва успя да надделее там през 2016 г. Тази година анкетите виждат Байдън  начело.

 

Тръмп се съгласи с привържениците си, че може да се наложи да изчакат няколко седмици за крайните изборни резултати. И се разгневи , че неговите републиканци в Пенсилвания не могат законно да предотвратят удължаването на крайния срок за гласуване по пощата. Следователно бюлетините, изпратени по  пощата с навременна пощенска марка трябва да бъдат преброени, дори ако пристигнат три дни след датата на изборите. По отношение на резултатите от изборите Тръмп каза: „3 ноември ще дойде и ще си отиде и ние няма да знаем резултата. И у нас ще има хаос.“ По време на преброяването на гласовете може да се случат „много лоши неща“ и нещо „опасно“, предупреди той. Тръмп не представи по-подробни обяснения и доказателства в подкрепа на твърдението си

 

В продължение на месеци президентът води кампания срещу гласуването по пощата, което показва, че гласуват повече гласоподаватели от Демократическата партия, отколкото привърженици на републиканците. Тръмп твърди, че има огромен потенциал за измами с гласуването по пощата. Той не представи никакви доказателства за това, но настоява, че в изборната нощ трябва да е ясно кой е победил. На повечето предишни избори победителят се появява в изборната нощ. Тази година обаче се очакват възможни закъснения, тъй като поради пандемията значително повече хора гласуват с пощенски вот.


Повече от 90 милиона американци вече са се възползвали от възможността да гласуват с писмо или в предварително отворени избирателни секции преди официалната дата на изборите на 3 ноември. Според „U.S. Изборен проект" това се равнява приблизително на “около две трети от всички гласоподаватели през 2016 г." 

Американският президент не се избира директно от гражданите, а от електорални представители, които образуват така наречената. Избирателна (електорална) комисия. Нейният състав става ясен едва след гласуването във всеки един щат. 


За влизане в Белия дом са необходими 270 електорални гласа. През 2016 г. Тръмп получи по-малко гласове в цялата страна, отколкото Хилари Клинтън, но спечели повече електорални места.

 

В изборната нощ Байдън иска да се обърне към нацията от дома си в Уилмингтън, Делауеър, както обяви в събота неговият предизборен щаб.

 

По собствените му думи Тръмп вероятно ще прекара изборната нощ във Вашингтон между Белия дом и хотел ("Тръмп"), защото столичната администрация е „поставила ограничения“ за ползването на хотела му там. Понастоящем във Вашингтон са разрешени събития с максимум 50 души. Необичайно е настоящите президенти да бъдат в Белия дом в изборната нощ.

 


 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: