Британските застрахователи за опасностите от самоуправляемите автомобили

Британските застрахователи за опасностите от самоуправляемите автомобили Снимка: pixabay.com/bg

Според тях технологиите за самоуправление все още не са достатъчно съвършени, за да заменят шофьорите.

„Намеренията на британското правителство да изкарат самоуправляващи се автомобили на магистралите още през следващата 2021 г. ще поставят под заплаха живота на хората, доколкото наличните засега технологии значително изостават от възможностите на човека", заяви британската застрахователна група Thatcham Research.

„Ние не смятаме, че сегашните технологии адекватно отчитат това, което потребителите ще правят и как ще го използват", каза за изданието Reuters Матю Ейвъри, директор по изследванията в Thatcham Research.

Правителството на Обединеното кралство приключи консултациите вчера (27 октомври) и е възможно това да доведе до появяването на безпилотните автомобили на магистралите на страната.

Решението ще разреши използването на автоматизирани системи за следване на лентата на движение (ALKS), които ще позволят на шофьорите да не управляват  волана с ръце, а на превозното средство - да се движи в автономен режим.

Специалистите от Thatcham Research смятат, че съвременните технологии може да не са в състояние да видят отломки на пътя, да избегнат пешеходците или да разпознаят кога лентата на автомагистралата е затворена.

„Има отговорности и правни проблеми с автоматизираната система ALKS, а така също и проблеми с безопасността, свързани с факта, че автомобилът не може да извърши това, което шофьорът човек може да направи. Технология на такова ниво все още не съществува, независимо от това какво твърдят в рекламите си производителите на автомобили", добавя Ейвъри.

Проблемът за застрахователния отрасъл е, че ако водачът на автомобила не отговаря за превозното средство, той ще бъде класифициран като пътник, което ще създаде допълнителна отговорност за застрахователите и може да доведе до увеличаване на изплатените обезщетения.

Според Ейвъри чак след около пет години системите за самостоятелно шофиране ще могат да се справят с пътуване по магистрали и да се наричат днешните технологии „автоматизирани" - това е въвеждане на шофьорите в заблуда, тъй като по-коректно би било да ги наречем „спомагателно шофиране".

В края на август британски стартъп обеща да въведе летящо такси през 2024 г. Технологичната компания от Бристол заяви, че летящите таксита ще превозват пътници от Лондон до Брайтън за 30 минути.

Израелската компания Mobileye и групата Al Habtoor от Обединените арабски емирства се договориха за сътрудничество по създаване на автопарка robotaxi, като се предвижда летящите таксита да се появят по улиците на Дубай до края на 2022 г.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: