Aктуална информация за епидемичната обстановка на 27.10.2020 г.

Aктуална информация за епидемичната обстановка на 27.10.2020 г.

Обобщение на събитията от деня.

У нас:

В София се възстановява помощта за пазаруване на храни и лекарства за самотни и болни възрастни хора, информира кметът Йорданка Фандъкова.

От утре до 15 ноември се затварят нощните и развлекателните заведения на открито и закрито в област Ловеч. 

По предложение на областния управител на Хасково всяка болница ще открие 24-часов телефон за връзка, от който ЦСМП ще получава информация за свободните легла в болничното заведение.

До 30 ноември в област Ямбол в хранителните и нехранителните търговски обекти се засилва контролът за носене на предпазни средства, въвежда се пропускателен режим, за да се избегне струпването на хора, количките и кошниците ще се дезинфекцират след всеки клиент. 

Данните за България:

7659 са направените тестове за последното денонощие, 20 346 са потвърдените случаи на COVID, 149 души са хоспитализирани, 296 са излекуваните пациенти, а 42 са починали за последното денонощие.

 

По света:

Скоростта на разпространение на вируса се увеличава бързо във всички европейски страни. В момента Европейският съюз и Обединеното кралство регистрират общо около 150 000 нови случая на ден. Франция е с най-голям брой случаи – средно около 35 000 дневно през последните седем дни, което е една пета от общия брой заразени в ЕС, съобщи Le Figaro. Обединеното кралство е на второ място със средно 20 000 случая на ден, следвано от Испания и Италия с по около 15 000 случая дневно.

В Испания министър-председателят Педро Санчес обяви, че се установява извънредно положение в страната до началото на май 2021 г., което ще бъде придружено от вечерен час в цялата страна, с изключение на Канарските острови.

Уелс е под пълна карантина до 9 ноември (подобно на съседна Ирландия).

Чехия, която беше пощадена при първата вълна през пролетта, сега има най-високата смъртност от вируса в Европа, а и скоростта на разпространение на заболяването също е една от най-бързите. Чешките власти затегнаха мерките, като забраниха на гражданите да излизат навън от 21:00 ч. до 05:00 ч. До това се стигна след като ограниченията, които действаха в страната през последните дни, не дадоха нужния резултат.

За да избегне ново затваряне, белгийското правителство реши да затвори кафенетата и ресторантите още преди седмица, а в Брюксел комендантският час е удължен от 22:00 ч. до 6:00 ч. сутринта. Училищната ваканция, която по традиция започва от Деня на вси светии, е удължена до 11 ноември включително. Средното образование, също както и висшето,  минава на дистанционно обучение.

В Гърция се въвежда задължение за носене на предпазна маска и в автомобил за районите в страната с ниво на риск 3 (оранжево) и риск 4 (червено), сред които са областите Атина и Солун. Глобата за неспазване на ограничението е 150 евро.

Четете още, коментирайте и ни следете във

facebook