Над половината от българските учители „прегарят” професионално

Над половината от българските учители „прегарят” професионално Снимка: Pixabay

От синдикат „Образование“ излязоха с анализ на огромната опасност от прегаряне в учителската професия.

Във Велико Търново се проведе конференция, на която от синдикат „Образование" към КТ „Подкрепа" информираха обществеността за сериозния риск от професионално прегаряне в една от най-важните за обществото професии. Анализът е изготвен на база проведено национално изследване. Също така на събитието бе направен преглед на извършените от синдиката дейности, насочени към подобряване на условията на труд и справяне с хроничния стрес в работата на българските учители.

 

Една от целите на конференцията беше също така да се обсъди необходимостта от нова национална политика за мерки за превенция на риска. От синдикат „Образование“ смятат, че това е възможно с намаляване на натоварването на учителите след 50-годишна възраст чрез прекатегоризация на учителския труд към втора категория труд или чрез създаване на компенсаторни механизми за съхраняване на преподавателите. От синдиката посочиха, че в ЕС повече се прилага вторият механизъм и че той е напълно приложим и у нас.


Сред някои от причините, водещи до бърнаут при учителите, са прекомерната документация, която са задължени да водят, при това в кратки срокове; натискът от страна на родителите, както и самата работна атмосфера (внезапни проверки, липса на подкрепа от ръководството на училищата и др.).

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: