Връчиха наградата „Сахаров" за 2020 г.

Връчиха наградата „Сахаров" за 2020 г. Снимка: Pixabay.com

Спечели демократичната опозиция на Беларус.

Председателят на Европейския парламент Давид Сасоли обяви лауреатите в пленарната зала в Брюксел на обяд в четвъртък след предходно решение на Председателския съвет (председателят на ЕП и ръководителите на политическите групи).


 

Позволете ми да поздравя представителите на беларуската опозиция за тяхната смелост, устойчивост и решимост. Те продължават да се борят и да бъдат силни на фона на много по-силен противник. Но от своя страна те имат нещо, което грубата сила никога не може да победи - и това е истината. Така че моето послание към вас, лауреатите на наградата, е да останете силни и да не се отказвате от борбата си. Знайте, че сме на ваша страна“, заяви председателят Сасоли след решението.


 

Бих искал също така да добавя нещо относно неотдавнашното убийство на един от тазгодишните финалисти, г-н Арнолд Йоаким Моразан Еразо, активист от екологичната група Гуапинол, която се противопоставя на мина за железен оксид в Хондурас. Наложително е незабавно да се започне надеждно и независимо разследване на случая и отговорните лица да бъдат подведени под отговорност“, добави той.


 

Демократичната опозиция в Беларус е представлявана от Координационния съвет - инициатива на смели жени, както и видни политически фигури и представители на гражданското общество. Прочетете повече за лауреатите, както и за другите финалисти тук.


 

Беларус е в разгара на политическа криза от оспорваните президентски избори на 9 август насам, които доведоха до въстание срещу авторитарния президент Александър Лукашенко и последвалите брутални репресии срещу демонстрантите от страна на режима.


 

Церемонията по връчване на наградата „Сахаров“ ще се проведе на 16 декември.


 

В сряда Парламентът прие и нови препоръки, в които се призовава за цялостен преглед на отношенията на ЕС с Беларус. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: