Замърсяването на въздуха е убило близо 500 000 новородени през 2019 г.

Замърсяването на въздуха е убило близо 500 000 новородени през 2019 г. Снимка: Pixabay

Според американско проучване излагането на майките на замърсен въздух по време на бременността увеличава риска бебетата да се родят недоносени или с твърде ниско тегло.

Замърсяването на въздуха е довело до смъртта на 476 000 новородени през 2019 г., особено в Индия и Африка на юг от Сахара, според ново проучване. Причина за фаталния край при почти три четвърти от тези смъртни случаи са токсичните изпарения от  използваното при готвене гориво, сочат данните на два американски института (Health Effects Institute и Institute for Health Metrics and Evaluation).

Над 116 000 бебета в Индия и 236 000 в Африка на юг от Сахара са починали от замърсяване на въздуха през първия месец от живота си, показват изнесените данни.

„Въпреки че има бавно и постоянно намаляване на зависимостта на домакинствата от некачествени горива, произтичащото от тяхното използване замърсяване на въздуха продължава да бъде ключов фактор за смъртта на голям брой малки деца", твърди Дан Грийнбаум, президент на Health Effects Institute.

Общо замърсяването на въздуха е причинило 6,7 милиона смъртни случая в световен мащаб през 2019 г., според проучването, което го прави четвъртата водеща причина за смъртност.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: