НАСА обяви обществена поръчка за изграждане на атомен реактор на Луната

НАСА обяви обществена поръчка за изграждане на атомен реактор на Луната

Космическото ведомство вече е избрало 14 компании, които да работят по програмата Artemis.

Създаването на енергийна система на Луната е необходимо, за да могат хората да се задържат по-дълго на естествения спътник на Земята. Това е заявил ръководителят на американското космическо ведомство Джим Брайдънстайн на видеоконференция по време на подписването на меморандум за сътрудничество с Министерството на енергетиката на САЩ, съобщава ТАСС.

Възнамеряваме да се върнем на Луната и да останем там задълго. За това ще ни бъде необходима атомна енергия и енергийна система", е заявил Брайдънстайн. 

По-рано НАСА и Министерството на енергетиката на САЩ обявиха обществена поръчка за изграждането на ядрен реактор на Луната. Мощността на реактора трябва да достига 10 kW. Друго изискване е той да може да се използва и на Червената планета. Победителят ще бъде обявен в началото на следващата година. Американското правителство планира да постави на сателита ядрен реактор през 2027г. С него ще може да доставя енергия на жилищните модули и оборудване, които ще бъдат изградени на спътника.

НАСА обяви проекта на лунната програма Artemis през пролетта на 2019 г. Програмата предвижда три етапа, като първите два включват безпилотен полет до Луната на космическия кораб „Орион" и полет около естествения спътник с екипаж на борда. Първият етап е планиран за 2021 г., а вторият - за 2023 г. В третия етап на програмата, който се очаква да стартира през 2024 г., НАСА предвижда кацането на астронавти. Като част от програмата Artemis, агенцията планира да изпрати първата жена и следващия мъж на лунната повърхност през 2024 г. и да установи устойчиво присъствие там до края на десетилетието.   

Космическото ведомство вече е избрало 14 американски компании, включително няколко малки фирми, за партньори, които да разработят набор от технологии в рамките на програмата Artemis. Те ще бъдат финансирани за усъвършенстването на вече познати технологии, като управлението на криогенни флуиди. Десет от селектираните компании ще подкрепят развитието и демонстрацията на технологии за лунната повърхност - за използването на ресурси на място, генериране и съхранение на енергия на повърхността, комуникации и др.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: