МФ: Макроикономическа прогноза за 2020 г.

МФ: Макроикономическа прогноза за 2020 г. Снимка: pixabay.com

Заплащането на труда се очаква да нарасне с 5% през 2020 г.

Прогнозата на Министерството на финансите е, че реалният БВП през 2020 г. ще се понижи с 3%, като през второто полугодие се очаква частично подобрение на икономическата активност в страната. То се изразява в забавяне на спада при потреблението на домакинствата, а публичните разходи за потребление и инвестиции ще имат положителен импулс за БВП. 

Общият принос на външния сектор към БВП за 2020 г. ще бъде почти неутрален. През 2021 г. очакваме растежът на БВП да бъде 2,5%, като икономиката няма да достигне своето предкризисно равнище от 2019 г.
 


Растежът на БВП ще се ускори до 3% през 2022 г. и 3,2% през 2023 г. Повишеното доверие сред потребителите и нарастването на доходите ще доведат до растеж на частното потребление от около 3%.

 


Средногодишният спад на заетостта през 2020 г. се очаква да бъде около 2,6%, а коефициентът на безработица - 5,6%. Правителството предприе редица мерки за ограничаване на негативните ефекти от COVID-19, като в областта на пазара на труда мярката 60/40 дава положителни резултати и ограничава нарастването на безработните. Заплащането на труда се очаква да нарасне с 5% през 2020 г., а през следващата година то ще се ускори както от частния сектор, така и от планираното увеличение на доходите в публичния сектор. 

 


Средногодишната инфлация за 2020 г. се прогнозира да бъде 1,4%. През следващата година нейната динамика ще е зависима от възстановяването на международните цени на суровините и на цените на петрола. Увеличената несигурност през 2020 г. се отразява в по-висока склонност към спестяване, отлагане на разходи за дълготрайни стоки и в по-ниско търсене на кредити. Нарастването на вземанията от предприятия се очаква да бъде 0,6%, а от домакинствата - 5% през 2020 г. 

 


През следващата година търсенето на кредити ще се ускори, но при фирмите то ще бъде по-слабо изразено поради очакваната все още слаба инвестиционна активност в частния сектор. 
 


В краткосрочен период рисковете пред прогнозата са отрицателни. Икономическото развитие зависи от динамиката на епидемичната обстановка както в страната, така и в глобален план, а все още не се очертава устойчиво решение за справяне с пандемията.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: