Най-богатите в Китай са спечелили рекордните 1,5 трилиона долара през 2020 г.

Най-богатите в Китай са спечелили рекордните 1,5 трилиона долара през 2020 г. Снимка: Pixabay

Китайските супербогаташи са увеличили с огромна сума състоянието си през тази година.

Това показват данните от доклада Hurun Research, според който колосалната им печалба е повече от последните пет години, взети заедно. Състоянието е натрупано основно от електронната търговия и онлайн игрите, които процъфтяват по време на карантината заради пандемията.

Цифрите сочат още и че нови 257 души са се присъединили към клуба на милиардерите в Китай до август, след като в продължение на две години докладът не бе отчитал присъединяването на нови членове.

В момента в Китай има общо 878 милиардери, докато в САЩ в началото на годината те са били 626 души.

Начело на списъка за пореден път е Джак Ма, основател на гиганта за електронна търговия Alibaba, чието богатство е нараснало с 45% до 58,8 млрд. долара.

Следва Пони Ма, шеф и собственик на конгломерата за инвестиции, игри и развлечения WeChat Tencent, който е увеличил състоянието си с 50% до размера на 57,4 млрд. долара.

На трето място се нарежда Жонг Шаншан, най-известен със своята марка бутилирана вода Nongfu, с богатство от 53,7 млрд. долара.

„Светът никога не е виждал толкова много богатства, създадени само за една година“, коментира по този повод водещият изследовател на доклада Рупърт Хогеверф.

 

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: