23,6% от всички щатски долари са създадени през последната година

23,6% от всички щатски долари са създадени през последната година

ФЕД обяви нов подход към инфлацията.

На последното си заседание от Федералния резерв на САЩ заявиха, че ще са по-толерантни към повишението в цените след толкова години на инфлация под 2%, които бяха установени като средна цел. Новият подход на Фед към инфлацията е най-важното нещо, което се случва на финансовите пазари от 80-те години на миналия век, каза инвестиционната легенда Бил Милър съобщава CNBC.

За да подкрепи пазара на труда и по-широката икономика, Фед заяви, че е готов да позволи на инфлацията да се покачи повече от нормалното. Централната банка официално се съгласи на политика на „средно насочване към инфлация", което означава, че ще позволи на инфлацията да се движи „умерено“ над 2% „за известно време“ в бъдещи периоди, за сметка на изминалите години, в които тя е била под поставената цел.

Промените бяха обобщени в план на политиката, наречен Декларация за по-дългосрочни цели и стратегия на паричната политика, която информира за подхода на Фед към лихвените проценти и общия икономически растеж.  

„Все пак инфлацията, която е постоянно твърде ниска, може да създаде сериозни рискове за икономиката", отбеляза председателят Джером Пауъл. Нивото на лихвите, което нито ограничава, нито тласка растежа, е намаляло значително през годините и вероятно ще остане там, каза още той. Промяната на политиката спрямо инфлацията и пазара на труда представлява ход за справяне със ситуацията, докато икономиката се възстановява от кризата, предизвикана от глобалната пандемия.

Има обаче едно „Но", което се изразява в печатането на пари

Всъщност през изминалата година „на бял свят" са се появили цели 23,6% от доларите в обращение. Предлагането на долари се е повишило с над 3 трилиона долара само от март досега и това е най-голямото повишение в историята на водещата световна икономика. 

Казано по друг начин, през цялата история на създаването на долари в САЩ правителството е създало почти една четвърт от наличните си долари само през 2020 г., коментират Nasdaq.

На 8 октомври бюджетната служба на Конгреса изчисли, че дефицитът на САЩ е достигнал 3,13 трилиона долара за фискалната 2020 г., която приключи на 30 септември, съобщи CNN. Това са 15,2% от брутния вътрешен продукт. Страната е похарчила 6,55 трилиона долара и е приела 3,42 трилиона долара за годината.

Както всички знаем, по-голямото парично предлагане води до инфлация след себе си. Ще успее ли Фед да я ограничи в рамките на малко над 2%, тепърва предстои да видим. Но ако историята е ориентир, най-вероятно резервът няма да се справи с тази задача, за което в момента явно никой не се притеснява.


Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: