Жителите на Златарица протестират заради замърсяване и отровена риба

Жителите на Златарица протестират заради замърсяване и отровена риба Снимка: Pixabay

Екокатастрофата на река Златаришка породи недоволство и вдигна на крак населението в този славещ се иначе като екологично чист район на Предбалкана.

Протестиращите са на мнение, че причина за замърсяването е млекопреработвателно предприятие в Елена, чиято пречиствателна станция не работи, предаде Дарик. От началото на годината на мандрата са съставени три акта за административни нарушения.

Организаторите на протеста отбелязват, че замърсяването е системно от дълги години и настояват да се вземат мерки за пречистване на речните води, както и да могат да ловят риба, която да е годна за консумация.


От управата на мандрата отричат тя да е причина за замърсяването и твърдят, че  отпадъчните води от производствения процес се отправят към пречиствателните станции в Горна Оряховица и Велико Търново.


„Измерените показатели на място не показват химическо замърсяване на реката и отговарят на нормите за добро качество. По данни на община Златарица морът е започнал на 9 октомври след обилен валеж, вдигане нивото на реката и замътняване. Мандрата в Елена има пречиствателна станция, която не работи ефективно. Заради системни нарушения на нормите, които са поставени в разрешителното им, мандрата е санкционирана многократно”, е коментарът на  Гинка Савчева, директор на Дирекция „Контрол и превантивна дейност" в РИОСВ.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: