Москва може да въведе QR кодове за посещения в ресторанти и салони за красота

Москва може да въведе QR кодове за посещения в ресторанти и салони за красота Снимка: Pixabay

От вчера, 19 октомври, в руската столица в нощните заведения се влиза само с регистрация на телефонните номера чрез QR кодове или SMS.

Ако тази система се окаже ефективна, подобни мерки съвсем скоро вероятно ще бъдат въведени и в ресторантите, нехранителните магазини и салоните за красота, съобщи Риа Новости, позовавайки се на заместник-кмета на Москва Алексей Немерюк.

Заради отбелязания скок на заразените с вируса в руската столица, достъпът на посетители в дискотеки, нощни клубове, барове и други развлекателни заведения, отворени след полунощ, вече е възможен само с регистрация на телефонните номера. Целта е, ако впоследствие някой от посетителите в заведенията бъде установен с положителен тест за COVID-19, всички, които са били в контакт с него, да бъдат информирани за риска да са се заразили. Те ще бъдат задължени също да си направят тест за коронавирус.

Градските власти в руската столица вече са започнали преговори с представители на бизнес общността за прилагането на тази система и в други търговски обекти.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: