Германия се готви за живот без електроцентрали на въглища и ядрено гориво

Германия се готви за живот без електроцентрали на въглища и ядрено гориво Снимка: pixabay

Да сложи край на атомната енергетика в Германия е решение на канцлера Ангела Меркел след голямата авария в АЕЦ „Фукушима” през 2011 г.
Атомната електроцентрала „Брокдорф”, северно от Хамбург, работи вече в продължение на 35 години. На 31 декември догодина тя трябва да бъде изключена и демонтирана.

Това е част от правителствен план за отказ от атомната енергетика, в рамките на който към края на 2022 г. в страната възнамеряват да закрият всички свои  атомни електроцентрали (АЕЦ).

Брокдорф е малко селце с около 1000 жители в близост до централата. Много от тях работят в нея и се страхуват за бъдещето си.

Кметът Елке Гьотше отправя призив към правителството да постъпи както при програмата за отказ от въглищните централи, която предвижда финансова помощ за регионите.

Програмата за затварянето на АЕЦ и ТЕЦ среща и критики. Но екологичните организации настояват, че нито въглищната, нито ядрената електроенергия, имат бъдеще.

Недостигът от електроенергия може да се покрие чрез възобновяеми източници. През миналата година електричеството, получено от такива източници, за първи път е било повече от това след изгарянето на изкопаеми горива.

Да сложи край на атомната енергетика в Германия е решение на канцлера Ангела Меркел след голямата авария в АЕЦ „Фукушима” през 2011 г.

Дали тази политика е успешна, няма да може да се прецени през 2022 г., когато ще спрат всички АЕЦ.

Това ще стане през 2038 г., когато ще спре окончателно и последната централа на въглища в Германия.

Ако възобновяемите източници покрият дефицита при спирането им, то програмата ще може да се обяви като успешна.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: