Актуална информация за епидемичната обстановка

Актуална информация за епидемичната обстановка

Обобщение на събитията от деня.

У нас:

Контролът по спазване на противоепидемичните мерки в институциите, училищата, детските градини и търговските обекти у нас се засилва. 

Болницата в Асеновград вече разполага със сертифицирана лаборатория за извършване на PCR тестове за установяване на заболяването. Медицинската лаборатория е лицензирана със заповед на министъра на здравеопазването. 

Новите случаи на COVID-19 в дома за хора с умствена изостаналост „Качулка" в Сливен са 83. Общият брой на заразените, настанени в социалното заведение, достигна 132-ма, а заразените служители от персонала са 42-ма. От миналата седмица в огнището работи екип на Военна болница-Сливен, който на място дава консултации и участва в пробонабирането, съобщава БНР. 

Капацитетът на „Пирогов” в момента е запълнен, но предстои отварянето на нови допълнителни отделения, съобщи директорът на „Пирогов” проф. Балтов в ефира на NOVA. В рамките на последната седмица има двойно нарастване на случаите - 68, като 4 от заболелите са в тежко състояние, съобщи още той и увери, че болницата разполага с достатъчно лекари. Не е необходимо национално затягане на мерките, смята проф. Балтов, но допълва, че контролът по спазването им трябва да бъде засилен.

Медицинският университет в Плевен премина към обучение в електронна среда за срок от две седмици. До момента 17 студенти са с положителни PCR тестове, продължават изследванията на контактните лица. Във филиала на Великотърновския университет във Враца също беше установена студентка с положителен тест за COVID-19. Всички студенти във втори курс на педагогическите специалности, които са били в контакт със студентката, както и преподавателите, които са имали лекции в края на миналата седмица, са в 14-дневна карантина и преминават на обучение в електронна среда.

Община Бургас осигури 1000 бързи комбинирани теста, които при проява на симптоми ще се използват в училищата и детските градини на нейна територия - за децата и за учителите. Тестът дава резултат и за COVID-19, и за обикновен сезонен грип с едно нанасяне на взетия секрет. При положителен резултат ученикът или учителят ще бъде насочван за извършване на още по-точното PCR изследване. Тестовете ще се разпределят навсякъде, където има нужда или са поискани, съобщиха от общината. При учащите бързият тест ще се извършва само с информирано съгласие от родителите, след като с тях бъде осъществена връзка по телефона. 

Националният борд по туризъм настоява за общи мерки срещу разпространението на COVID-19 в зимните курорти на България през предстоящия сезон по примера на Австрия, Швейцария, Италия, Франция и Съединените щати. В своя позиция от борда уточняват, че мерките трябва да бъдат разработени съвместно от държавата, общините, курортите и здравните власти и да се прилагат едновременно навсякъде.

Над 400 млн. лева пренасочва правителството от оперативна програма „Развитие на човешките ресурси" за финансово подпомагане на лекарите на първа линия и за купуване на медицинска апаратура, съобщи за БНТ социалният министър Деница Сачева. В момента се договарят нови 40 млн. лева за следващото тримесечие, добави тя.

Няма място за притеснение по отношение на достатъчността на болнични легла в Сандански и в Петрич", заяви здравният министър проф. Kостадин Aнгелов по време на посещение в Сандански. „Имаме готовност за разкриване на до 66 легла. При необходимост могат да бъдат разкрити още 28 легла. Това ще обезпечи нуждите на населението в тази област", добави той.

В деня на професионалния празник на лекарите министърът на здравеопазването каза: „Всички ние трябва да бъдем отговорни и да спазваме мерките. Така ще предпазим себе си и близките си, ще съхраним и лекарите на България."

„Не е време за предразсъдъци и тесни възгледи, за подценяване и присмех, за мерене на академични титли и цитиране на научни трудове. Не е време за политизиране. Времето е за човещина", подчерта проф. Ангелов.

Данните за България:

395 са диагностицираните с коронавирусна инфекция лица за изминалото денонощие. PCR тестовете, направени през последните 24 часа, са 1581. Това сочат данните в Националната информационна система. Общо потвърдените случаи на новия коронавирус у нас са 29 503, а 11 574 от тях са активни. 16 943 са излекуваните лица. Две медицински лица от Хасково и Добрич, както и учителка от Търговище загубиха битката с болестта. Общо за страната в последното денонощие починалите са 18.

По света:

Европейската комисия стартира портал на ЕС за оперативна съвместимост - първите приложения за проследяване на контактите и предупреждаване вече са свързани с общоевропейската система, която е част от усилията на държавите в борбата с коронавируса. Общо 20 приложения, основаващи се на децентрализирани системи, могат да бъдат оперативно съвместими чрез портала. Системата беше разработена и създадена за по-малко от два месеца от T-Systems и SAP и ще бъде управлявана от центъра за електронно обработване на данни на ЕК в Люксембург.

Италия въвежда пакет от мерки, които затягат рестрикциите на фона на увеличаващия се брой случаи на коронавирус в страната, след като за втори пореден ден регистрира най-големия дневен брой заразени. 

От събота в Париж и още осем големи населени места във Франция  бяха въведени вечерен час и солидни глоби от 135 евро за нарушение на противоепидемичните мерки - жителите няма да имат право да напускат домовете си в интервала между 21,00 и 6,00 ч. без основателна причина. Сред градовете, засегнати от мярката, са Марсилия, Лил, Лион, Гренобъл и Тулуза.

От днес всички барове и ресторанти в Белгия са затворени за четири седмици, а полицейският час е в сила от полунощ до пет сутринта.

Правителството на Словения обяви официално 30-дневна епидемия от коронавирус на територията на цялата страна. Активиран е националният план за защита и спасяване, но не са обявени допълнителни ограничителни мерки.

Властите в Швеция смениха досегашната си стратегия и обявиха, че се обсъждат нови правила на фона на нарастващите случаи в цяла Европа. Регионалните здравни власти ще могат да поставят ограничения или забрани на събиранията на обществени места като търговски центрове, концерти, музеи, мачове и басейни. Вероятно рестриктивните мерки ще включват избягване на пътуването с обществения транспорт и посещение на възрастните роднини, които са изложени на висок риск.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: