15 държави от ЕС настояват Брюксел да вземе мерки за борба с дезинформацията за 5G

15 държави от ЕС настояват Брюксел да вземе мерки за борба с дезинформацията за 5G

Държавите чренки настояват за активни действия срещу конспиративните теории.

Членовете на Европейския съюз призоваха в понеделник за създаването на съвместна стратегия за противодействие на дезинформацията по отношение на 5G технологиите. 15 държави от ЕС, сред които и България, са настояли в писмо Брюксел да предприеме конкретни мерки за борба с дезинформацията. Писмото, инициирано от Полша, беше  изпратено до изпълнителната власт на ЕС. 

Държавите чренки настояват заместник-председателите на ЕК Маргрете Вестагер и Вера Йоурова, както и еврокомисарят по вътрешен пазар Тиери Бретон да предприемат активни действия за борба срещу конспиративните теории за връзка между пандемията от коронавирус и плановете за масово въвеждане в експлоатация на 5G мрежа.

Телекомуникационните оператори са регистрирали 140 нападения в цяла Европа между януари и юни, като повечето престъпления са били извършени във Великобритания и Нидерландия. Причината е разпространеното мнение, че 5G мрежата има връзка с пандемията от коронавирус. „Недоверието“, произтичащо от свързаната с 5G дезинформация, „може да има отрицателни последици за внедряването на инфраструктурата“, се казва в писмото.

Като решение подписалите страни членки предлагат да се проведат повече научни изследвания за рисковете за здравето на хората, както и да се проведат кампании за повишаване на осведомеността по този въпрос.

„Бихме искали да подчертаем, че актовете на вандализъм срещу телекомуникационната инфраструктура и ескалиращата дезинформация за електромагнитните полета и 5G представляват не само заплаха за икономиката, но и възпрепятстват способността на Европейския съюз да изпълни амбициозните си цели“, се отбелязва писмото. 

В редовните си отчети за борба с лъжливата информация ЕК постоянно напомня за опасността от многобройните материали в социалните мрежи, които тиражират твърдението, че пандемията от коронавирус и разпространението на 5G технологиите са свързани с плановете на някакво световно правителство в сянка, корпорации и тайни общества да чипират населението на Земята или да го променят и подчинят по някакъв друг начин.

У нас вече е факт първият град, който забрани изграждането на инфраструктура за технологията. 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: