Цената на слънчевата енергия достигна исторически минимум

Цената на слънчевата енергия достигна исторически минимум Снимка: pixabay

Експерти от Международната агенция по енергетика (МАЕ) са стигнали до заключението, че цената на слънчевата енергия е спаднала до рекордно ниски нива.
Производството й вече струва на компании и правителства два пъти по-евтино в сравнение с цените преди 4 години.

В няколко страни по света слънчевата енергия се превърна в най-евтиния източник на електроенергия в историята, до голяма степен благодарение на политиките за стимулиране на растежа на възобновяемата енергия.

Това се посочва в нов доклад, публикуван от МАЕ.

Проучването обхваща над 130 страни по света, които провеждат политики за намаляване на разходите за изграждане на нови слънчеви инсталации.

Това е първият подобен анализ, в който МАЕ отчита правителствените политики при изчисляване на разходите за слънчева енергия в своя годишен доклад „Перспективи на световната енергетика".

Според изчисленията цената на слънчевата енергия в сравнение с миналата година е спаднала с 20 до 50% във всеки регион.

Експертите, участвали в подготовката на доклада, считат, че слънчевата енергия скоро ще се превърне в „новия крал на енергийните доставки“.

Очаква се цените на петрола да продължат да падат през следващото десетилетие, а слънчевата енергия ще стане по-достъпна поради глобалните усилия за борба с изменението на климата. ЕС, например, си е поставил за цел да получава 32% от енергията си от възобновяеми източници до 2030 г.
 

Зелената енергия, изглежда, има политическа подкрепа и ние я виждаме в много страни по света“, отбелязва Брент Уанър, който ръководи моделирането и анализа на генерираната енергия в МАЕ.

Тези мерки са наистина необходими, за да се поддържат ниски разходите, които са в основата на ръста на слънчевата енергетика."

В доклада също така се отбелязва, че слънчевите ферми са по-евтини за изграждане в повечето части на света, отколкото нови електроцентрали, работещи на въглища или газ.

За проекти по използването на слънчева енергия, завършени тази година, средните разходи за производство на електроенергия за целия срок на експлоатация на централата са от 35 до 55 долара за мегаватчас.

Преди 4 години средните разходи в световен мащаб за слънчева енергия бяха 100 долара за мегаватчас.

Бел. ред.: У нас в периода от 1 юли 2019 до 30 юни 2020 г. електроенергията се изкупуваше от ЕРП-та на преференциална цена от 96,35 лв. за мегаватчас, като прогнозите са, че през следващите години ще се увеличава.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: