Аmazon се бори за федерален закон срещу спекулата с цени в извънредни ситуации

Аmazon се бори за федерален закон срещу спекулата с цени в извънредни ситуации Снимка: Unsplash.com

В сряда търговският гигант поиска от Конгреса да установи ясна и обща дефиниция за спекула с цени в извънредна ситуация.
От Amazon срещат обвинения в закъснели реакции спрямо търговска спекула в първите дни на пандемията, след като през март в платформата имаше случаи на търговци, предлагащи комплект от няколко броя антибактериален гел за ръце на цена от 400 долара.

В отговор на обвиненията, Брайън Хюсман, зам.-директор по обществени политики към Аmazon, обяви, че компанията е премахнала над половин милион продукта и е блокирала близо 4 хил. търговски профила в онлайн магазина си в САЩ. Освен това от Аmazon са предоставяли информация на федералните и щатските власти във връзка с некоректни търговци, завишаващи цени на търсени стоки след обявяването на пандемичната ситуация.

Различното законово третиране на търговската спекула в отделните щати създава големи трудности пред онлайн търговците да работят, спазвайки законодателството и същевременно да защитават клиентите си", пише Хюсман като изявление в блога си.

В началото на март тази година група от тридесет и двама щатски прокурори са се свързали с Аmazon, Walmart, Facebook и eBay, за да ги посъветват да работят по-усърдно срещу спекулата с цени.

В повечето случаи спекулата с цени не се третира като незаконна. Може да бъде приета като такава обаче в някои щати в случаи на природни бедствия или при настоящата пандемия.

Брайън Хюсман застава зад искането да се изготви закон за спекулата с цени, който да се прокара чрез Федералната търговска комисия и отделните щати, за да влезе в сила в случай на обявяване на извънредно положение в страната.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: