Дебатът във Франция относно носенето на маска по време на раждане се разраства

Дебатът във Франция относно носенето на маска по време на раждане се разраства Снимка: Pixabay

Полемиката все повече се разгорещява, след като няколко родилки разказаха за кошмарни преживявания в родилната зала, където е трябвало да носят маска.

В родилните отделения във Франция лекарските екипи са тези, които решават дали трябва да се носи маска от родилката. Но през последните месеци все повече се увеличават свидетелствата на жени, за които е било непосилно да са с маска, докато е протичало раждането. Движението „Стоп на акушерското и гинекологично насилие“ е събрало над хиляда сигнала от жени, след като е подело кампания в социалните мрежи на 8 септември.

Каролин е една от многото жени, свързали се с движението заради спомена за своето преживяване, който още я преследва. Младата жена споделя, че е родила на 9 август в Саверн, град в Североизточна Франция, по време на големите горещини, залели страната това лято. „Температурата в стаята беше 40 градуса и не беше разрешено да се включва вентилатор. Болките бяха почти непоносими и се задушавах, докато се опитвах да вдишвам дълбоко. След 30 минути си помислих, че просто повече не мога да издържа и изтръгнах маската“, разказва тя.

Други жени споделят, че са се примирили и са изтърпели маската докрай, но все още изпитват горчивина и гняв. „Маската беше напоена с пот и трябваше да ми я сменят на два пъти", казва Клементин, която е родила детето си в Париж в началото на септември.

След като не се препоръчва носенето на маска при джогинг, е просто лудост тя да се налага по време на раждане, когато физическото усилие е сравнимо с това при маратон“, възмущава се Соня Биш, един от организаторите на движението.

На същото мнение е и Адриен Гантоа, президент на Националния колеж на акушерките, който отправя апел към родилните домове да преразгледат задължителните си мерки относно носенето на маски по време на такова значително физическо усилие, каквото е раждането, и по-скоро да фаворизират тяхното носене от страна на болничния персонал.

Националният колеж на френските гинеколози и акушер-гинеколози (CNGOF) в последните си препоръки, публикувани на 30 септември, посочва, че „носенето на маска се препоръчва в присъствието на болничния персонал. По време на самото изтласкване на плода то също е желателно, защото защитава както персонала, така и самата жена. Но не може да бъде наложено насила”.

Оливие Пикон, акушер-гинеколог, на свой ред коментира: „Ситуацията е изключителна. Изправени сме пред яростно избухване на епидемията и имаме двойната цел да защитим пациентите и персонала.”

Но за Соня Биш е „скандално, че тези специалисти застрашават по този начин здравето на жените и техните бебета“. Във Великобритания и САЩ, подчертава тя, учените се противопоставиха на раждането с маски.

За някои бременни жени, чийто термин наближава, това се превръща в източник на голямо безпокойство. Една от тях, Лолита, току-що е научила, че родилният дом в Перпинян, в който й престои да роди, изисква да се носи маска.

„Изпитвам чувство на паника - споделя тя. – Оставам без дъх, когато съм с маска, дори само разхождайки се по улицата, затова ми се струва немислимо да я нося, докато раждам. Особено като се има предвид, че искам да родя без епидурална упойка и ще имам нужда от всичките си сили, за да мога да се справя с усилието.“

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: