Facebook ще изплати 52 милиона долара на модератори, които са били изложени на екстремно съдържание

Facebook ще изплати 52 милиона долара на модератори, които са били изложени на екстремно съдържание Снимка: pixabay


Бивши модератори на Facebook ще получат най-малко 1000 долара всеки, след като Facebook се съгласи да плати общо 52 милиона долара на бившите си служители за това, че не е успял да ги предпази от излагането на вредно съдържание онлайн.

Модераторите са били изложени на ужасяващо съдържание онлайн, включително тероризъм, педофилия и насилие над животни. Те са били наети от Facebook чрез фирми от трети страни.

Споразумението обхваща повече от 11 000 настоящи и бивши модератори в Калифорния, Аризона, Тексас и Флорида и е било подадено във Висшия съд на окръг Сан Матео в петък.

Ищците, които са диагностицирани с отключили се психични проблеми, включително посттравматично стресово разстройство, отговарят на условията за допълнително обезщетение до 50 000 долара.

Гигантът на социалните мрежи казва, че ще промени политиките си в отговор на случая и ще въведе задължителни сесии за групови консултации за модераторите, докато от третите страни ще се изисква да засилят подкрепата за психичното здраве на модераторите.

Адвокатът Стив Уилямс, представляващ ищците, заявява пред The Guardian: „Вредата, която може да бъде понесена от тази работа, е реална и тежка."

Facebook беше съден през септември 2018 г. от бившия модератор на съдържание Селена Скола, която развива посттравматичен стрес девет месеца, след като постъпва на позицията, която редовно я е излагала на изображения на изнасилвания и убийства.

Мащабът на психическото натоварване на модераторите беше проучен от The Verge миналата година. Изданието съобщи, че някои модератори на съдържание във Facebook, работещи за ИТ фирмата Cognizant CTSH в Аризона, са развили крайни възгледи след продължително излагане на крайно дясно и конспиративно теоретично съдържание, докато някои са развили посттравматично стресово разстройство.

За да се справят с напрежението от работата, някои модератори във фирмата пушат трева, за да притъпят емоциите си, като същевременно им се плащат едва 28 800 долара годишно. 

Доклад на Guardian миналата година установи, че модераторите на Facebook със седалище в Берлин се пристрастяват към екстремното съдържание, преуморени са и нископлатени.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: