Лекарите настояват парите за тестове за COVID да са от държавния бюджет

Лекарите настояват парите за тестове за COVID да са от държавния бюджет Снимка: Pixabay

Сдружението на общопрактикуващите лекари излезе със своя позиция във връзка с предложението джипитата да могат да издават направления за PCR тестове.

От Сдружението изразяват категоричното си мнение, че лимити в броя на назначаваните тестове е недопустимо да има.


„Зависи много от това кой ще финансира тестовете. Прехвърлянето на една дейност към общопрактикуващите лекари означава масово прилагане на тази дейност. При масовото прилагане правените тестове за деня няма да са 5 или 6 хиляди на ден, а ще са над 15 хиляди на ден. Това означава, че е необходим голям ресурс. Здравната каса няма този ресурс, тъй като нейният бюджет е разпределен още миналата година, преди да започне епидемията. За да се отделят пари за изследвания, това означава да бъде намалена цената за някоя друга дейност", каза в предаването „Преди всички" д-р Костадин Сотиров, председател на Сдружението на общопрактикуващите лекари в Пловдив.

Общопрактивуващите лекари настояват финансирането на тестовете за коронавирус да се поеме от държавния бюджет, а не от Здравната каса. Те също така искат да се осигури възнаграждение за работата им с пациенти, за които има вероятност да са инфектирани.

От Сдружението обясниха още, че джипитата са частни фирми и всички разходи си поемат сами. Приходите, които получават, са единствено от договорите им със Здравната каса, но тя не заплаща нищо за лечение на остри заболявания.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: