10 любопитни факти за сутиените, които със сигурност не знаете

10 любопитни факти за сутиените, които със сигурност не знаете


Сутиените са толкова неразделна част от нашето ежедневие. Замисляли ли сме се каква е тяхната история? Имат ли изобщо такава?
 Е, да - оказва се, има много неща, които не сме подозирали за сутиените. 
Като се замислим, сутиенът, какъвто го познаваме, всъщност е доста модерно изобретение - преди сутиените всички са носели корсети. Сутиените са започнали да придобиват популярност едва в началото на миналия век и оттогава са претърпели голямо развитие.
Искам да кажа, че обикновените сутиени са изминали дълъг път от времето, когато са представлявали носни кърпички, зашити заедно с панделка, а спортните сутиени са изминали дълъг път от дните на прекроени джокстрапове... (Мда.) Сега имаме сутиени с мемори пяна. Сутиените са изминали дълъг път и пътуването определено не е било скучно.

И така, предвид всичко това, ето 10 неща, които вероятно не сте чували никога за сутиените:

1. Много хора не знаят истинския си размер
В наши дни е доста често срещано жените всъщност да не знаят истинския си размер. Има дори случаи, в които носят размер, който не отговаря на техния, и се чудят какво точно не е наред. Ако изобщо не сте сигурни в размера си, най-добре е да се консултирате с професионалист, за предпочитане от надежден магазин.


2. Първият сутиен изглежда ужасяващо

Патентовано от Мари Тюсек през 1893 г., нещото е използвало метали и картон за повдигане на гърдите.


3. Предшественикът на съвременната бралета е направен от носни кърпички

Първата бралета се е родила поради... необходимост. Мери Фелпс Джейкъбс (по-късно известна като Карес Кросби) се нуждаела от бельо, което да й придава изчистени линии под роклята, което обемистият й корсет не правел. С помощта на прислужницата си, розова панделка и няколко кърпички Джейкъбс бързо оформя първата бралета, според The Atlantic. Тя патентова своя дизайн през 1914 г. - останалото е история.

4. Размерите на чашите за първи път са популяризирани през 30-те години

Е, популярният сутиен на Джейкъбс не е имал размери на чашките - те сa се появили доста по-късно. Не е ясно кой точно ги е измислил (някои казват, че това е S.H. Camp & Co, докато други казват, че е Maidenform), счита се, че системата A-B-C-D се появява за първи път в края на 20-те и началото на 30-те години, според NPR.


5. Първият спортен сутиен е вдъхновен от джокстрапове

Знаете ли, че спортните сутиени съществуват едва от 70-те? Те са сравнително ново изобретение и първият прототип е направен чрез зашиване на две разглобени каишки, според Greatist.

6. Размерът на сутиена ви може да се промени с времето

Много жени са склонни да се придържат към един и същ размер сутиен в продължение на много години - въпреки че Shape съобщава, че размерът на гърдите всъщност може доста да се изменя. Дори може да се покачи с цял размер през „онова" време от месеца.

7. Гърците пак са първи
Както много днешни неща, първите данни за каквато и да било форма на сутиени датират от Древна Гърция, според Би Би Си.


8. Често срещано е гърдите да се разминават... като размер
Може би сте поглеждали надолу, осъзнавайки, че... нещата са малко разнопосочни. Не се притеснявайте - това е напълно нормално. Дори Дж. Лоу има гърди с различен размер!

9. Конусовидни сутиени са били... носени ежедневно
В днешно време те са най-пряко свързвани с Жан Пол Готие и Мадона, но през 50-те години сутиените тип куршум са били по-подходящи за училище.

10. Хауърд Хюз веднъж проектирал сутиен
Легендата разказва, че Хюз е използвал самолетна технология, за да проектира перфектния повдигащ сутиен за Джейн Ръсел. За съжаление, според „Ню Йорк Таймс“, й е било толкова неудобно, че тайно е преминала към обикновения си сутиен и е продължила снимките.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: