Двама американци получиха Нобел за икономика

Двама американци получиха Нобел за икономика Снимка: nobelprize.org

Икономистите разработват нови аукционни формати за труднопродаваеми стоки.


Американците Пол Милгром и Робърт Уилсън бяха удостоени с Нобеловата награда за икономически науки за 2020 г. Кралската шведска академия на науките обяви, че награждава двамата икономисти „за усъвършенстване на аукционната теория и изобретяване на нови аукционни формати".

Милгром и Уилсън проучват как работят търговете. Те използват своите прозрения, за да проектират нови аукционни формати за стоки и услуги, които са трудни за продажба по традиционен начин, като радиочестоти. Откритията на двамата американци ще са в полза на продавачите, купувачите и данъкоплатците по света, отбелязват от Нобеловия комитет.

Новите аукционни формати са прекрасен пример за това как основни изследвания могат впоследствие да генерират изобретения. Необичайната характеристика на този пример е, че едни и същи хора са разработили и теорията, и практическите ѝ приложения. Новаторското изследване на лауреатите за търговете ще донесе полза за обществото като цяло, отбелязват още от комитета.

Пол Милгром (1948 г.) и Робърт Уилсън (1937г.) работят в университета Станфорд в САЩ. Наградата от 10 милиона шведски крони  (1,1 милиона долара) ще бъде поделена поравно между двамата изследователи.

Церемонията по награждаването по традиция се провежда на 10 декември в Стокхолм, но тази година пандемията от коронавирус промени плановете на организаторите. Това е датата, на която умира основателят на Нобеловата премия - шведският предприемач и изобретател Алфред Нобел (1833-1896).

С днешното присъждане приключва ежегодната Нобелова седмица. Миналата седмица бяха връчени Нобеловите награди за медицина, физика, химия, литература и мир.



Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: