Турция ще проведе сеизмични проучвания в региона на Източното Средиземноморие

Турция ще проведе сеизмични проучвания в региона на Източното Средиземноморие Снимка: wikimedia.org

Турският флот публикува късно в неделя съобщение, в което се казва, че турският кораб Oruc Reis ще извършва сеизмични проучвания в Източното Средиземноморие през следващите 10 дни. Това вероятно ще предизвика нова вълна на напрежение в отношенията с Гърция, която е партньор на Турция в НАТО.

Други два плавателни съда, Ataman и Cengiz Han, заедно с проучвателния кораб Oruc Reis, ще продължат да извършват дейност в региона, включително и в района южно от гръцкия остров Кастелорозио в периода до 22 октомври. Това се казва още в съобщението на турския флот.

Турция и Гърция са в сериозен спор относно морските граници между двете страни. В спорните територии в Източното Средиземноморие има големи залежи на природен газ и други ценни ресурси, което допълнително придава важност на региона и покачва напрежението между двете страни.

Външните министри на Гърция и Турция се срещнаха през миналата седмица и се споразумяха да се проведат двустранни преговори по темата за припокриващите се претенции на двете страни относно морските граници в региона на Източното Средиземноморие.

През септември турското правителство изтегли турския кораб Oruc Reis от териториите, обект на спор, за да се „даде възможност на дипломацията да реши ситуацията". Това се случи скоро преди срещата на европейските лидери през изминалия месец.

След края на срещата на върха на Европейския съюз властите в Брюксел заявиха, че ще наложат санкции на Турция, ако правителството на страната продължи със своите действия в източната част на Средиземно море, които водят до сериозно покачване на напрежението в региона.

Отговорът на Анкара бе, че подобни коментари допълнително ще навредят на отношенията между Турция и Европейския съюз.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: