Холандски студенти създадоха спортна кола от рециклирани отпадъци

Холандски студенти създадоха спортна кола от рециклирани отпадъци

Автомобилът, почти изцяло направен от отпадъци, може да достигне скорост до 90 км/ч.

Всяка година хората произвеждат повече от 2 милиарда тона отпадъци. За да покаже възможността за повторно използване на тези отпадъци, екип от студенти от Технологичния университет в Айндховен, Нидерландия, създаде кола, почти изцяло съставена от рециклирани материали.

„Отпадъчният автомобил" Luca е изработен от ленена тъкан и рециклирана пластмаса, голяма част от която е събрана в океана. Купето се състои от ABS пластмаса - материал, използван в детските играчки и кухненските принадлежности.

„Боята" на Luca е цветен покриващ филм, който лесно може да бъде отстранен без остатък. Прозорците са изработени от рециклиран материал.

Седалките на автомобила са напълнени с кокосови стърготини и конски косми, а калъфите за тях са изработени от рециклирана пластмаса. Според екипа „на допир и на външен вид изглежда като велур".

Автомобилът с два електрически мотора и задно задвижване може да развие скорост до 90 километра в час. Той тежи около 360 килограма без батериите и 400 - с батерии. Това е два пъти по-малко от обикновена кола.

С едно зареждане Luca може да измине повече от 220 километра.


Екипът от студенти се надява, че техният „автомобил от боклуци" ще помогне на хората да осъзнаят своето потребителско поведение и ще допринесе за развитието на икономиката като затворен цикъл.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: