Днес е Световният ден на психичното здраве

Днес е Световният ден на психичното здраве Снимка: pixabay.com

Над 450 млн. души по света имат психични разстройства.

Според данни на СЗО над 450 млн. души по света имат психични разстройства. 

Българите най-често страдат от тревожни разстройства - 11,4% от населението, разстройства на настроението (депресии и афективни състояния) - 6,2%, и злоупотреби с вещества - 3,3%

Статистиката показва, че у нас по-често боледуват жените, освен това те по-често се обръщат за професионална помощ от мъжете. По възрастови групи най-висок риск от заболяване от тежка депресия има групата от 20 до 34 години. За съжаление все по-рядко хората с подобни проблеми се обръщат за помощ към лекарите. 

Основната причина за поява на тези разстройства е стресът в ежедневието и особеностите на начина на живот. Социално-икономическите фактори, генетичната предразположеност и особеностите на съответната култура са сред другите фактори, които водят до тези разстройства. 

Според експертни оценки понастоящем значителна част от населението страда от психични разстройства, предизвикани от остър или хроничен стрес, придобиващ мащаби на епидемия и представляващ основен социален проблем в съвременното общество.

Стресът като реално събитие за всеки човек започва на различни нива, с различна сила, продължителност и различен вид дразнители, т.е.тогава, когато личността усети, че събитието или ситуацията представлява за нея определена физическа или психическа опасност и няма да може ефикасно да реагира. Механизмът на стреса може да спре своето развитие, ако човек направи „преоценка” на значимостта на събитията до такова ниво, че тези събития да престанат да бъдат за него заплаха.

Използват се техники за преодоляване (неутрализиране) на стреса с цел отстраняване на чувството за опасност.

Опитът на много хора показва, че човек изгражда своите най-добри качества едновременно чрез съпротива и приспособяване към обкръжаващата среда.

Първите симптоми, които биха могли да издават наличието на проблеми, са безсъние, честа умора, лошо настроение, раздразнителност. В тези случаи човек трябва да потърси медицинска помощ при съответния специалист – психиатър, психотерапевт, психолог. При хронични заболявания, свързани с дефицит на социални умения и възможности за самостоятелен живот, в терапията е необходимо да се включват и социални работници, които да провеждат психосоциална рехабилитация на потърпевшите. Нужно е и обществото да преодолее стигмата към психиатричната помощ и проблеми, за да се получи адекватно лечение още в ранните стадии на разстройството. 

Световният ден на психичното здраве се отбелязва за първи път на 10 oктомври 1992 г. и първоначално стартира като годишна проява на Световната федерация за психично здраве.

В Световната федерация за психично здраве членуват организации и лица от 112 страни от цял свят. Тя е акредитирана за консултант на ООН и работи в тясно сътрудничество със СЗО, ЮНЕСКО, Върховния комисариат на ООН за бежанците (ВКБООН), Европейската комисия по правата на човека, Международната организация по труда (МОТ) и др.

Отбелязването на 10 oктомври като Световен ден на психичното здраве цели да насочи вниманието на обществото към психичните проблеми и да предизвика обществени дискусии, свързани с превенцията и лечението на психичните заболявания.

Психичното здраве не е просто отсъствие на психична болест, то е особен вид душевно благополучие, равновесие и комфорт, което прави човека максимално работоспособен, удовлетворен от себе си и от това, което върши. Психичното здраве на човека играе важна роля при комуникацията между индивидите и поражда желание за активно развитие и усъвършенстване.

 

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: