Създадоха „дървено стъкло" за смартфони, автомобили и домове

Създадоха „дървено стъкло" за смартфони, автомобили и домове Снимка: ixbt.com

Този материал е много по-издръжлив и по-лек от стъклото.

Докато производството на смартфони все още усвоява гъвкавите екрани, изследователят Джунйонг Жу от Лабораторията за горски продукти (Forest Products Laboratory) в сътрудничество с колеги от Университета в Мериленд и Университета в Колорадо (САЩ) разработи прозрачен дървесен материал, който би могъл да намери приложение в най-различни отрасли на икономиката.

Екипът от изследователи използва балсовото дърво (балса, охрома) като изходен материал, който след това се подлага на окисление при стайна температура, което го прави почти прозрачен. След това дървото се запълва със синтетичен полимер, наречен поливинилов спирт, който дава на материала прозрачност на нивото на обикновеното стъкло.

Тази „прозрачна дървесина", или „дървено стъкло", има много интересни характеристики. Естествената целулоза в структурата на дървесината и енергопоглъщащият полимерен пълнител означават, че този материал е много по-здрав, устойчив и по-лек от стъклото. Той може да издържа много по-силни удари отколкото стъклото.

Преминаването към прозрачно дърво също така може да се окаже много изгодно от гледна точка на разходите. Този материал е около пет пъти по-термично ефективен от стъклото, което намалява разходите за електроенергия. Материалът може да се произвежда на вече съществуващо промишлено оборудване, което улеснява прехода към новата технология.

Засега изследователите са съсредоточени главно върху приложението на прозрачното дърво в строителството. Благодарение на високата топлинна ефективност на този материал, той е идеален за прозорци. Може да се използва обаче и в автомобилната промишленост, в производството на смартфони и в други  отрасли.

Още по темата във

facebook

Сподели тази статия в: